Глави МЗС ЄС домовилися збільшити постачання зброї Україні та посилити санкції

Новини
Завантаження у США на літак C-17 Globemaster III зброї для України Фото: defense.gov

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу домовилися підготувати нові санкції проти Росії та збільшити постачання зброї Україні.

Про це повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, повідомляє Reuters.

Міністри зустрілися у Нью-Йорку, де проходить сесія Генасамблеї ООН. За словами Борреля, рішення російського диктатора Володимира Путіна про проведення фейкових «референдумів» та погрози ядерною зброєю вказують на паніку та розпач.

«Очевидно, що Путін намагається знищити Україну», – сказав керівник європейської дипломатії.

За його словами, глави МЗС ЄС у відповідь домовилися доручити готувати восьмий пакет санкцій проти РФ, спрямований на більш значущі сектори російської економіки та людей, відповідальних за війну.

Міністри також домовилися про збільшення постачання зброї. Боррель не розкрив подробиць про тип санкцій та військову допомогу, але вважає, що підтримка нових заходів буде одностайною.

Канцлер ФРН Олаф Шольц в інтерв’ю на каналі ARD прокоментував погрози ядерною зброєю з боку російського диктатора Володимира Путіна, він заявив, що це неприйнятно.

За його словами, коли після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну почалися розмови про загрозу застосування біологічної чи хімічної зброї, то Німеччина і союзники сказали, що це неприйнятно, а РФ не варто навіть думати про їхнє застосування.

Він зазначив, що коли знову починають говорити про ядерну зброю, це теж залишається неприйнятним.

«Але при цьому ми залишаємось на виваженому, рішучому курсі на підтримку України та недопущенні ескалації війни», – сказав канцлер.

Шольц також заявив, що погрози та розмови Путіна про «червоні лінії» не заважають «приймати необхідні рішення», оскільки військові плани Росії не виправдалися.

РФ хоче взимку підготувати новий наступ: перечекати зиму на окупованих територіях та наступати знову, заявив президент Володимир Зеленський під час виступу на Генасамблеї ООН.

Через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Заходи щодо реалізації указу розпочинаються з 21 вересня. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів.

У свою чергу, міністр оборони РФ Сергій Шойгу повідомив в інтерв’ю телеканалу «Росія-24», що в рамках часткової мобілізації в Росії призовуть 300 тисяч резервістів.

«Триста тисяч резервістів, які будуть призвані», – сказав міністр.

За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу.

Як повідомлялося, 20 вересня Держдума РФ одноголосно ухвалила у другому та третьому читаннях законопроєкт, який вводить до Кримінального кодексу РФ такі поняття як «мобілізація», «військовий стан» та «воєнний час».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter