Кремль навмисно провів обмін полоненими в день оголошення мобілізації – Інститут дослідження війни

Новини
Путина
Володимир Путін на Червоній площі у Москві 09.05.2022 Фото: AFP

Кремль спробував применшити значення обміну полоненими з Україною, провівши обмін в той самий день, коли була оголошена «часткова мобілізація».

Про це пише американський Інститут дослідження війни (ISW).

ISW пише, що обмін «глибоко непопулярний серед російських націоналістів і мілблогерів».

Аналітики зазначають, що Кремль відкрито не дотримується обіцяних умов часткової мобілізації. Кремлівські квоти, ймовірно, змусять місцеву владу мобілізувати чоловіків незалежно від їхнього військового статусу і, ймовірно, стимулюватимуть непропорційно високу мобілізацію етнічно неросійських та іммігрантських громад.

Оголошення часткової мобілізації та кричуще нехтування навіть параметрами мобілізації, які диктує уряд, може відштовхнути зацікавлені прошарки російської громадськості, які раніше терпиміше ставилися до вторгнення Росії в Україну, яке менше зачіпало їхні особисті інтереси.

Через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Заходи щодо реалізації указу розпочинаються з 21 вересня. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу.

Як повідомлялося, 20 вересня Держдума РФ одноголосно ухвалила у другому та третьому читаннях законопроєкт, який вводить до Кримінального кодексу РФ такі поняття як «мобілізація», «військовий стан» та «воєнний час».

Опубліковано повний список українських захисників та іноземців, яких вдалося обміняти з РФ. 215 українських захисників, серед них 10 іноземців, обміняли на кума Путіна Віктора Медведчука і 55 російських військових.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter