ЗСУ знищили командира штурмовиків ПВК «Вагнер»

Новини
Знищений ЗСУ найманець ПВК «Вагнер» Олексій Нагін Фото: Instagram, v1.ru

У Волгограді 24 вересня помпезно поховали найманця ПВК «Вагнер», командира штурмового загону Олексія Нагіна. Колишній спецназівець брав участь в окупації Криму і відвідав цілу низку «гарячих точок», знайшовши свою смерть в Україні. Росія посмертно відзначила Нагіна найвищими нагородами.

Найманець приватної військової компанії «Вагнер», командир штурмового загону Олексій Нагін (позивні Черкес і Терек) був вбитий на російсько-українській війні 20 вересня 2022 року. Про це повідомляє волгоградське медіа v1.ru.

Вбитий мав високий статус в ієрархії найманців і високо оцінювався російською владою – повідомляється, що він посмертно був нагороджений званням героя Росії, а також аналогічними нагородами маріонеткових «ЛНР» і «ДНР». Церемонія прощання з найманцем-штурмовиком відбулася в тріумфальному залі музею-панорами «Сталінградська битва» міста Волгоград. На церемонії були присутні росіський бізнесмен, відомий як «повар Путіна», Євген Пригожин, якого американські законодавці називають лідером ПВК «Вагнер», та губернатор Волгоградської області Андрій Бочаров.

Протягом служби Олексій Нагін отримав три «Ордени мужності», медаль «За отвагу» та два хрести «За службу на Кавказі», а також «Платинову зірку» – нагороду ПВК «Вагнер».

В послужному списку Нагіна – Чечня, окупація Криму і Донбасу, Грузія, Сирія, Лівія і участь у повномасштабному вторгненні в Україну.

«…Пішов служити у Чечню. Там підписав контракт, багато років служив. Були і поранення, і контузія. Потім працював у спецназі ФСБ у Волгограді. 2014 року його направили до Криму, два роки він там був. Готував розвідників, був інструктором. Сам також брав участь у бойових діях, був розвідником-снайпером. Далі їх відправляли на територію Грузії. Після спецназу поїхав до Сирії, вже у складі ПВК. Років зо три він там провів. Потім — до Лівії, потім — до України. Там його бойовий шлях і припинився», – розповідає батько Нагіна.

За словами сослуживця Нагіна, з 2014-го він брав активну участь в російській агресії на Донбасі і перебував там постійно, а в інші країни виїздив «на тиждень» як інструктор.

Нагін був причетний до створення двох пропагандистських фільмів ПВК «Вагнер» – «Солнцепек» і «Лучшие в аду».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter