ФБР оголосило в розшук Євгена Пригожина і пропонує $250 тисяч за допомогу в його арешті

Новини
Євген Пригожин Фото: ТАСС

ФБР оголосило в розшук російського бізнесмена Євгена Пригожина за підозрою в змові з метою шахрайства проти США, втручанні у внутрішню політику США і спробі вплинути на президентські вибори в період з 2014-го по 2016 роки. ФБР також призначило грошову нагороду до 250 тис дол. за інформацію, яка може привести до арешту бізнесмена, який відомий як «кухар Путіна» і власник «Агентства інтернет-досліджень» або «фабрики тролів» в Санкт-Петербурзі.

Про це з посиланням на заяву ФБР повідомляє «Настоящее время».

За даними ФБР, Пригожин був основним спонсором петербурзької компанії «Агентство інтернет-досліджень» та санкціонував масовану інформаційну кампанію всередині США з метою вплинути на результат виборів президента. У заяві ФБР також йдеться, що агентство і Пригожин стояли за розкраданням персональних даних громадян США і створенням сотень фейковий акаунтів в соцмережах.

Фото: fbi.gov

Сам Пригожин назвав оголошення в розшук шоу і самопіаром ФБР, яке намагається приховати глибинні проблеми суспільства, тому влаштовує «полювання на відьом», випливає з заяви пресслужби компанії Пригожина «Конкорд менеджмент і консалтинг».

«Для прикриття колосального розриву між «глибинною державою» і народом потрібна страшилка. Такою страшилкою є Росія. П’ятдесят відсотків американців підтримують традиційні цінності і не хочуть масової міграції, гомосексуалізму та інших ліберальних штучок. Це круті хлопці, які і створювали Америку. На них і ведеться полювання. Тому панове з ФБР змушені прикидатись вівцями, і щоб не отримати по голові, влаштовують шоу з розшуком, як в старі ковбойські часи. Правда буде на боці хороших хлопців, таких як я, а все, що можуть зробити погані хлопці, – це позбавитися самопіаром. Чим же ще зайнятися, сидячи в коронавірусних бункерах. Хай живе справжня Америка!», – цитує Пригожина пресслужба компанії.

У грудні 2020 року Палата представників США одноголосно підтримала резолюцію, згідно з якою діяльність російського бізнесмена Євгена Пригожина і пов’язаних з ним осіб становить загрозу національним інтересам і безпеці США. Резолюція була представлена ще в червні. Американські законодавці також називають Пригожина лідером ПВК «Вагнер», яка поширює «смертельні конфлікти по всьому світу».

В середині жовтня Євросоюз вніс Пригожина в санкційні списки, оскыльки вважав його причетним, зокрема, до постачань озброєнь до Лівії. Обмежувальні заходи включають заборону на поїздки до ЄС і заморожування активів.

У вересні комітет експертів ООН з нагляду за дотриманням санкцій звинуватив в порушенні ембарго на поставки зброї до Лівії 11 компаній, включаючи ПВК «Вагнера». За даними ООН, від 800 до 1200 найманців російської ПВК «Вагнер» можуть підтримувати наступ командувача Лівійської національної армією бунтівного генерала Хафтара.

Нагадаємо:

  • В лютому 2018 року Міністерство юстиції США висунуло щодо 13 громадян Росії і трьох російських компаній обвинувачення у втручанні в президентські вибори 2016 року. Вердикт про винність обвинувачених винесло журі присяжних суду округу Колумбія. Серед них – «кухар Путіна» Євгеній Пригожин, якого називають власником фабрики тролів і фінансистом ПВК «Вагнер».
  • 15 липня 2020 року Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) ввело обмежувальні заходи відносно трьох фізичних і п’яти юридичних осіб, які допомагали російському бізнесменові Євгену Пригожину, наближеному до президента РФ Володимира Путіна, уникнути санкцій США.
  • 23 вересня 2020 року OFAC додало до санкційного списку вісім росіян і сім компаній в Центральноафриканській Республіці, Росії і Фінляндії, що пов’язані з Євгеном Пригожиним.