Окупанти призначили свого «головного лікаря» у Каховці та розпочали «перереєстрацію» лікарні за російським законодавством

Новини
Олександр Ірза Каховка
Олександр Ірза, колаборант Фото: соцмережі

Російські окупанти захопили Каховську центральну міську лікарню імені родини Панкеєвих та Каховський міський центр первинної медико-санітарної допомоги і «замінили» їхнє керівництво. В обох закладах вони призначили «головним лікарем» Ірзу Олександра Вікторовича (31 жовтня 1984 року народження) і приступили до їхньої «перереєстрації» за російським законодавством.

Центру журналістських розслідувань про це повідомили співробітники Каховської центральної міської лікарні (ЦМЛ) імені родини Панкеєвих.

Олександр Ірза «очолив» обидва медичні заклади 22 вересня, однак їхнім колективам його представили 26 вересня. Як пояснив співробітникам лікарні гауляйтер Каховки, колаборант Павло Філіпчук, обидва заклади «перейшли» в підпорядкування до так званого Мінздрава Херсонської області і працюватимуть за «стандартами Російської Федерації». Тож до структури «російської» Каховської ЦМЛ “увійшли” також комунальне некомерційне підприємство «Каховський центр первинної медико-санітарної допомоги» і всі сільські фельдшерсько-акушерські пункти на території Каховського району в його колишніх адміністративних межах станом на вересень 2020 року. 

Представлення нового «керівника» колективу Каховського центру первинної медико-санітарної допомоги 26 вересня Фото: ЦЖР

«Олександр Ірза – корінний каховчанин. Раніше він працював адміністратором однієї з аптек біля місцевого центрального ринку, поки його не вигнали через якісь махінації з товаром. На початку березня цього року, вже під час окупації, його призначили на посаду фармацевта лікарні. Його мама Галина Ірза і сестра Ганна теж працюють в лікарні медсестрами. Призначення Олександра Ірзи ще в березні в лікарні мало кому сподобалось, а зараз його підвищення до рівня «головного лікаря» всіх просто шокувало. Але окупанти ж не питають думки людей», – сказали співробітники Каховської ЦМЛ.

Каховська лікарня виявилася ледь не останньою на Херсонщині, в якій окупанти досі не призначали свого ставленика. Проте зарплату в російських рублях тут почали виплачувати ще влітку всім охочим. Більшість з працівників закладу ці гроші брали. Молодшому медперсоналу виплачували від 27 до 30 тис. руб/міс, медсестрам – від 30 до 60 тис. руб/міс, лікарям – до 100 тис. руб/міс. Ці гроші їм виплатили за червень і за липень. А «зарплату» за серпень обіцяють дати після «перереєстрації» медичного закладу відповідно до «вимог» російського законодавства. 

Крім російських грошей всі медики отримували і продовжують отримувати зарплату за рахунок українських платників податків.

Як повідомляв ЦЖР, у червні окупанти самовільно «відсторонили» директорку Новокаховської центральної міської лікарні Наталю Гончарову. Тоді ж вони представили колективу лікарні нову «директорку» – мешканку Одеси Грибовську Катерину Вікторівну. За останньою інформацією з Нової Каховки призначенка окупантів зараз займається заміною україномовних вивісок на всіх об’єктах медичного закладу на російські. 

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter