Мобілізованих кримчан без підготовки відправляють для участі в бойових діях на Херсонщині – КримSOS

Новини
Мобілізовані до лав ЗС РФ кримчани в окупованому Севастополі Фото: Скриншот відео

Російські окупанти відправляють мобілізованих жителів Криму без спеціальної підготовки для участі у бойових діях на території Херсонщини.

Про це повідомив голова правління громадської організації «КримSOS» Олексій Тільненко.

«Як стало відомо «КримSOS», мобілізованих жителів окупованого Криму відправляють для участі в бойових діях на Херсонському напрямку без проходження військової підготовки», – сказав Тільненко.

За інформацією правозахисників, лише за перший день у Криму повістки отримали щонайменше 5000 тисяч осіб, з них більшість – кримські татари.

«Чоловіків вивозять із Севастополя, де ті провели лише два дні від отримання повісток. За цей час, за нашими даними, окупанти не проводили інструктажі», – додав голова правління «КримSOS».

Правозахисники також нагадали, що призов мешканців окупованих територій до лав окупаційної армії заборонений ст. 51 IV Женевської конвенції та є воєнним злочином. Окремим воєнним злочином є примушування громадян України до участі у бойових діях проти власної держави.

В свою чергу Генеральний штаб Збройних Сил України повідомив, що 27 вересня із Севастополя до Херсонської області були відправлені дві тисячі осіб, мобілізованих в окупованому Криму.

«До того ж, військові комісари на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим отримали розпорядження щодо першочерговості призову до лав російських окупаційних військ кримських татар, із направленням їх у бойові частини, що виконують завдання у районах найбільш інтенсивного ведення бойових дій», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, в окупованому Криму в ході оголошеної Путіним «часткової мобілізації» росіяни повально забирають мешканців сіл, повістки виписують на вулицях, підприємствах і блокпостах. При цьому 90% повісток отримують кримські татари, хоча вони складають лише 13-15% населення півострова.

За чотири дні роботи Координаційний центр Меджлісу з гуманітарних питань отримав тисячі звернень від мешканців тимчасово окупованого Криму, які намагаються виїхати з півострова аби уникнути російської мобілізації.

Дивіться блог Микити Панасенка, про те, як в окупованому Криму триває мобілізація резервістів до російської армії. Це черговий міжнародний злочин керівництва Росії – адже на війну з Україною примусово мобілізують її ж громадян із незаконно анексованого півострова. Тисячі потенційних «мобіків» покинули Крим, але тисячі уже взяли у руки автомат і присягнули окупантам.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter