Ракетний удар РФ по цивільній автоколонні у Запоріжжі: 25 загиблих та близько 50 поранених – дані Офісу генпрокурора

Новини
Запорожье

Унаслідок обстрілу автоколони у Запоріжжі загинуло уже 25 людей, близько 50 дістали поранення. За даним фактом порушено кримінальну справу.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

«За процесуальним керівництвом Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та вбивств війни, поєднане з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). За даними слідства, 30 вересня 2022 року близько 7:30 збройні сили країни-агресора, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, завдали ракетного удару по Запоріжжю. Було обстріляно цивільну гуманітарну автоколону з мирними жителями на виїзді з міста в районі авторинку. Наразі відомо про 25 загиблих та близько 50 поранених, серед потерпілих дітей. Досудове розслідування слідчі Управління СБУ в Запорізькій області, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв ЦЖР, серед постраждалих – відомий мелітопольський волонтер Ігор, який своїм мікроавтобусом евакуював з окупованого міста і району людей з найуразливіших категорій.

Із Запоріжжя волонтер возив у Мелітополь гуманітарні вантажі та медикаменти для благодійних організацій.

Зараз чоловік у важкому стані в лікарні. Його дружина намагається добратися до Запоріжжя, щоб бути поруч з чоловіком.

У соціальних мережах організовано збір коштів на підтримку волонтера.

Запорожье Игорь волонтер

Ігор, волонтер (справа) Фото: соцмережі

За даними Штабу оборони Запорізького краю, чотири із 16 ракет ЗРК «С-300», випущених російськими військовими, нанесено в район авторинку, де знаходиться пункт формування колон автотранспорту та громадян для виїзду на тимчасово окуповану територію області. Тут же зупиняються і автомобілі, які виїжджають із ТОТ через Василівку.

1 жовтня в Запоріжжі оголошено днем жалоби.

Російські війська вранці 30 вересня обстріляли із ЗРК С-300 цивільні автомобілі, що готувалися на виїзд з міста Запоріжжя на окуповану частину області. Загальновідомо, що саме в цьому місці  формуються колони виключно з цивільних автомобілів для виїзду на непідконтрольну територію України, день і час виїзду яких публічно оголошує обласна адміністрація. Тобто, окупанти не могли не знати, що там немає ніякої військової інфраструктури.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter