За час війни проведено 24 обміни полоненими, з російського полону повернуто 808 осіб – Маляр

Новини
Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України Фото: Facebook Ганна Маляр

З початку повномасштабної війни між Україною і Росією було проведено 24 обміни полоненими, внаслідок чого з російського полону були повернуті 808 українських захисників.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у Telegram.

«Станом на сьогодні вже проведено 24 обміни, 808 осіб повернуто з російського полону», – написала Маляр.

Вона нагадала, що ще на початку широкомасштабного вторгнення Росії постановою Кабміну був створений Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, який об’єднує більше ніж 10 державних установ і організацій і діє на базі ГУР Міноборони України.

«На сьогодні штабом проведено 380 особистих прийомів – людей, які шукали своїх безвісти зниклих родичів, та понад 3000 консультацій телефоном – усе це активна щоденна робота. Також штабом опрацьовано більше ніж 6000 запитів про статус особи. Це запити родичів, які шукають своїх безвісти зниклих членів родин-військовослужбовців», – зазначила заступниця міністра.

Вона також наголосила, що Україна виконує всі норми Женевських конвенцій щодо питань поводження з військовополоненими.

«Дуже важливо, щоби люди, які сьогодні розшукують своїх родичів та друзів, по-перше, мали чітку інформацію і знали, куди звертатися, і по-друге, щоб суспільство знало, що відбувається зі звільненими полоненими», – зазначила вона.

Маляр нагадала, що Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими на базі ГУР МО України працює за адресою – м. Київ, вулиця Спаська, 37.

Консультаційна лінія: +38 (095) 412 74 24, понеділок-п’ятниця 10:00 – 16:00.

Запис на прийом: +38 (044) 425 12 09, понеділок-п’ятниця 09:00 – 17:00.

Там здійснюється прийом родичів військовополонених та безвісти зниклих, де люди можуть отримати юридичну чи психологічну допомогу та просто інформацію.

Як повідомлялось, 21 вересня 215 українських захисників, у тому числі 10 іноземців, яких утримувала в полоні Росія, обміняли на кума Путіна Віктора Медведчука та 55 російських військових. Майже всі 215 звільнені з полону українські військові мають крайній ступінь анорексії.

У Росії і на тимчасово окупованих територіях існує кілька десятків місць утримання українських військовополонених, але практично в жодному з них не отримують медичної допомоги. При цьому всі вони «проходять м’ясорубку допитів та тортур».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter