Посли ЄС затвердили пакет санкцій щодо РФ у відповідь на незаконну анексію областей України

Новини
санкции
Колаж: Канал 24

Посли країн Євросоюзу погодили восьмий пакет санкцій проти Росії за спробу анексувати захоплені території України і загалом за її війну проти України.

Про це заявила представниця Чехії при ЕС Едіта Хрда.

«Ми щойно досягли політичної угоди про нові санкції проти Росії – це рішуча відповідь ЄС на незаконну анексію Путіним українських територій», – написала Хрда.

Санкційний пакет встановлює «стелю цін» на російську нафту. З дня набуття чинності буде заборонено транспортувати нафту третім країнам за ціною, вищою за обумовлений ліміт.

Також під забороною виявляться деякі типи прокату, хімікатів, пластикової продукції.

Крім цього, ЄС заборонить надавати IT- та юридичні послуги організаціям у РФ.

Обмеження ще більше торкнуться оборонної промисловості РФ, також громадянам ЄС буде заборонено працювати в органах управління російських держкомпаній. Передбачено низку персональних санкцій.

«Ми ніколи не приймемо фіктивні путінські «референдуми» та будь-яку анексію України. Ми сповнені рішучості продовжувати змушувати Кремль платити за агресію Росії», – написала президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Рада ЄС 26 липня продовжила ще на шість місяців – до 31 січня 2023 року – економічні санкції проти росії через її агресію проти України.

Крім того, з 24 лютого ЄС ухвалив низку безпрецедентних та жорстких пакетів санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення росії до України.

Нагадаємо:

  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року.
  • 13 січня  2022 року Рада ЄС продовжила до 31 липня 2022 року економічні санкції проти РФ у відповідь на її дії, спрямовані на дестабілізацію України.
  • Анексією частини південних і східних областей України Росія сподівалася закріпити їх за собою. Буцімто тепер це «територія Росії», яку Володимир Путін грозився захищати в тому числі і ядерною зброєю. Але розрахунок не справдився. Українська армія щодня звільняє населені пункти на сході і півдні.

    Як розвиватимуться події далі, як російські окупанти урядуватимуть захоплені території Херсонщини і Запоріжчини та що відбуватиметься в Криму, в якому зараз посилюються репресії і йде примусовий призов? На ці питання в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар відповіли засновникам і керівники Центру Близькосхідних досліджень СЕРГІЙ ДАНИЛОВ та ІГОР СЕМИВОЛОС.