Як уберегтися від дронів-камікадзе Shahed – інструкція

Новини
шахид герань
Іранські дрони-камікадзе Shahed-136

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України дали поради, як уберегтись від дронів-камікадзе Shahed.

Про це повідомило Мінреінтеграції.

«Чималої шкоди об’єктам нашої критичної інфраструктури завдають ворожі ударні безпілотні літальні апарати (БПЛА). Значну небезпеку вони становлять і для цивільних: дрони-камікадзе можуть нести кілька десятків кілограмів вибухівки та при влучанні створюють потужну ударну хвилю. На щастя, більшість ворожих БПЛА нашій ППО вдається збити, але власна безпека понад усе», – ідеться у повідомленні.

Мінреінтеграції зібрало поради про те, як розпізнати БПЛА та уберегтися від цієї зброї. Зокрема двигун дрона-камікадзе гучний. При наближенні у повітрі чутно звук, схожий на роботу двигуна мопеда чи бензопили.

«Зачувши подібний звук, намагайтесь потрапити у спеціальне обладнане укриття. Користуйтесь підвалами, цокольними поверхами будинків, підземними паркінгами, переходами або дотримуйтесь правила «двох стін», – зазначили в Мінреінтеграції. Також не варто залишатись у транспорті. Слід вийти, відбігти якомога далі від дороги і там знайти можливе укриття.

Місця для укриття потрібно обирати якомога далі від військових стратегічних об’єктів та адміністративних установ.

«Не ховайтесь у під’їздах, під арками на сходових майданчиках, у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій тощо», – наголосили у Мінреінтеграції.

Shahed

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму щоденному зведенні пише, що Росія, ймовірно, уклала контракт з Іраном на постачання безпілотників Arash-2.

За добу українці зібрали понад 352 мільйони гривень на українські дрони-камікадзе RAM ІІ UAV, за допомогою яких ЗСУ нищитимуть російських окупантів.

Як повідомлялося, 10 жовтня був оголошений збір коштів на дрони-камікадзе RAM ІІ UAV для ВС України, як відповідь на російські ракетні атакипо Україні. RAM ІІ UAV розроблений ТОВ «Компанія оборонних і радіоелектронних технологій» (КОРТ). Основне призначення — виявлення та ураження наземних (надводних) броньованих цілей та систем ППО. Він побудований на базі одного з найкращих українських БПЛА — «Лелека-100» від компанії DEVIRO.

Нагадаємо:

  • У Шевченківському районі Києва внаслідок російського ракетного удару загинули щонайменше 8 людей, відомо про 24 поранених.
  • Вранці війська РФ почали масований ракетний удар по всій території України. Про вибухи повідомляють у Києві та у багатьох обласних центрах країни. Центр журналістських розслідувань проводить хроніку подій 10 жовтня.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter