Внаслідок атаки дронів на кораблі ЧФ РФ у Севастопольській бухті пошкоджено один із трьох фрегатів-носіїв «Калібрів» – росЗМІ

Новини
Фрегат ЧФ РФ «Адмирал Макаров», знятий камерою нічного бачення дрону, який його атакував, Фото скріншот відео

Внаслідок атаки морських і повітряних безпілотників на кораблі Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі вранці 29 жовтня російські окупанти зазнали значно більших втрат, ніж офіційно заявили в Міноборони РФ, де підтвердили лише пожежу на морському тральщику «Иван Голубец». Значні пошкодження отримав і нинішній флагман ЧФ РФ фрегат «Адмирал Макаров» – один із трьох кораблів проекту 11356Р у складі флоту, озброєних крилатими ракетами «Калібр».

Про це повідомляють російські спеціалізовані пабліки з посиланням на джерела у штабі Чорноморського флоту.

«За словами джерела у штабі флоту, ушкодження отримав флагман, фрегат проекту 11356Р «Адмирал Макаров». Попаданнями дрону (або кількох дронів) було пошкоджено обидві надбудови корабля, виведено з ладу радіолокаційне обладнання, системи управління вогнем, системи зв’язку. Поранено вахтових», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на ремонт «Адмирала Макарова», за наявності комплектуючих, буде потрібно від двох до трьох тижнів. Якщо необхідного обладнання на складах флоту немає, ремонт може затягтися на півтора-два місяці.

Також повідомляється про пошкодження транспортного судна, яке, можливо, напівзатоплене. Крім того, потоплено катер, або десантний, проекту «Серна», або ракетний, проекту «Молния».

Крім того, ушкоджено морський тральщик «Иван Голубец». Поверхневі ушкодження отримали десантний корабель, кілька допоміжних суден. Знищено паливосховище (напівпорожнє) та складські споруди на березі.

За інформацією від іншого джерела, потоплено вантажне військове судно, а не десантний чи ракетний катер.

Джерело у штабі флоту говорить про 4-7 загиблих та 15-20 поранених. Постраждали переважно вахтові.

Як стверджується, атаки проводилися новими дронами-камікадзе українського виробництва. Бойове навантаження такого апарату – до 75 кг, дальність – 1000-1200 км. При цьому офіційно ЗС України не повідомляли про атаку на Севастополь.

Також повідомляється, що, швидше за все, морські безпілотники не йшли своїм ходом з Одеси, а їх випустили або з Дніпровського Лиману та прилеглих району, або з судна у море.

«Міністерство оборони РФ заявило, що пошкоджено лише морський тральщик «Иван Голубец» і боносіткове загородження гавані, а також відзвітували про знищення всіх дронів. В останньому твердженні сумніватися не доводиться, тому що атаки проводилися дронами-камікадзе, які знищилися, потрапивши по цілям», – іронізує російський паблік, коментуючи інформацію російського військового відомства.

Як повідомлялось, 29 жовтня Окупанти у Севастополі повідомили про «атаку дронів» в акваторії Севастопольської бухти. У Міноборони РФ заявили про «незначне пошкодження» морського тральщика «Іван Голубець» після «атаки дронів» в окупованому Севастополі, у якій осійські пропагандисти звінуватили Україну. У ЗСУ вибухи в Севастополі не коментували.

Українські ЗМІ повідомили, що за атакою на Севастопольську бухту надводних дронів та безпілотних літальних апаратів можуть стояти спецслужби України. Також було опубліковано відео нічної атаки на військові об’єкти РФ у Севастополі, включаючи військові кораблі, зняте камерами дронів. На кадрах можна помітити атаку на фрегат проєкту 11356Р «Адмирал Макаров», який є флагманом ЧФ РФ після потоплення ракетного крейсера «Москва». 

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter