У Києві суд вже 6 років ніяк не проведе підготовче засідання у справі ексглави Генічеської РДА, колаборанта Німетуллаєва

Новини
Сейтумер Німетуллаєв Фото: veteransrussian.ru

Подільський районний суд Києва вже 6 років не може провести підготовче засідання у кримінальному провадженні про держзраду стосовно колишнього голови Генічеської райдержадміністрації Сейтумера Німетуллаєва. Обвинувальний акт до суду надійшов ще 12 жовтня 2016 року. З того часу засідання переносились кілька десятків раз.

Остання ухвала у справі була винесена 4 січня 2021 року, повідомляє Бюро судової інформації.

Тоді суд задовольнив чергове клопотання адвоката Німетуллаєва про його участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції, оскільки, за його словами, він проживає в Херсоні.

Суд дозволив участь захисника онлайн у наступному засіданні, яке призначив на 25 січня 2021 року, та доручив забезпечення проведення відеоконференції Херсонському міському суду. Втім подальші рішення у цій справі у судовому реєстрі відсутні.

Щодо колишнього голови Генічеської РДА і головного регіонала району Сейтумера Німетуллаєва відкриті одразу кілька кримінальних проваджень – за сепаратизм, за незаконне заволодіння землею. Він переховувався в окупованому Криму і об’явився у Генічеську після вторгення військ РФ на Херсонщину. Напередодні вторгнення Німетуллаєв висунув претензії своїм партнерам, яким залишив на зберігання землі та бізнес у районі. Також після початку війни в публічний простір вийшов син Німетуллаєва – Рустем, на якого записаний кримський бізнес колаборантів. При цьому тональність звернення Німетуллаєва-молодшого була така, наче він уже отримав від Володимира Путіна ярлик на ханство. Подробиці читайте у матеріалі «Прислужники окупантів у Мелітополі, Новій Каховці, Генічеську та Херсоні».

Нагадаємо:

  • У жовтні 2014 року Німеттулаев був оголошений в розшук правоохоронцями за підозрою в організації відправки до Києва загонів «тітушок» під час Майдану, а також у зловживанні службовим становищем.
  • У березні 2016 року прокуратура Херсонської області повідомила про другу підозру екс-главі Генічеської РДА – в скоєнні злочину, передбаченого ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Слідчими органами було встановлено, що в серпні 2014 року Сейтумер Німеттулаєв, перебуваючи на території тимчасово окупованого Криму, закликав людей «до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також поширював відповідні матеріали».
  • Зараз Німеттулаев живе в Криму і очолює громадську організацію «Кирим Бірліги», яка співпрацює з окупаційною «владою».
  • Кримінальне провадженні стосовно Німетуллаєва розглядається в Подільському районному суді Києва.
  • У серпні 2019 року правоохоронні органи АРК повідомили Німетуллаєву про підозру у причетності до фінансування так званої «Самооборони Криму».
  • У 2017 році розслідування Центру журналістських розслідувань встановило, що бізнес Німетуллаєва майже не постраждав після його втечі до Криму. Він до цих пір отримує доходи від підприємств на Херсонщині і навіть в Києві. У володінні його сім’ї тисячі гектарів орної землі, бази відпочинку, автомобільний бізнес. Детальніше про це читайте в матеріалі VIP-диверсант.