З Дар’ївської громади повтікали майже всі колаборанти, а місцевих жителів окупанти залишають без світла і мобільного зв’язку

Новини
Фото: wikimapia.org

З розташованої на правобережжі Херсонщини Дар’ївської територіальної громади повтікали майже всі місцеві колаборанти. Водночас окупанти підірвали тут вишки мобільного зв’язку українських операторів, продовжують підривати лінії електромереж та замінували трансформаторні підстанції.

Центру журналістських розслідувань про це повідомили жителі Дар’ївської громади.

За їхніми словами, з місцевих сіл повтікали майже всі колаборанти. Найбільше їх виявилося в Микільському, де на бік ворога перейшли всі співробітники старостату, директорки сільського ліцею Оксана Кривенкова і дитсадка «Джерельце» Лариса Лаврова, а також значна частина їхніх підлеглих. Попри всі обіцянки окупантів запустити «повноцінну роботу» цих навчальних закладів, освітній процес там не протривав й одного місяця, а освітян-колаборантів і майно захоплених закладів вивезли в невідомому напрямку.

Повтікали також гауляйтери Токарівки Лідія Шарварли, Лиманця Катерина Бліхар, Інгульця Валерій Яковець. Залишився на місці лише гауляйтер Микільського, законний староста цього ж села, який добровільно перейшов на бік ворога Володимир Юдін.

«Він пояснює: «Мене все одно вб’ють, що росіяни, що наші. Так нехай краще вб’ють свої», – розповіли Центру журналістських розслідувань мешканці Микільського.

В прибережних селах громади і в сусідній Тягинці окупанти протягом останнього тижня підірвали вишки мобільного зв’язку українських операторів, а також ретрансляційну вишку в Токарівці. За словами місцевих жителів, окупанти підірвали частину ліній електромереж, через що виникли проблеми зі світлом, замінували трансформаторні підстанції.

«Ми чули розмову окупантів, які казали, що всі ці підстанції вони підірвуть в разі наступу сюди Збройних Сил України», – сказали мешканці місцевих сіл.

Окупанти також мінують і підривають лінії електромереж і в сусідньому Бериславському районі. Мова про високовольтний коридор між лівим і правим берегами Дніпра, а також про лінії, розташовані на території Бериславської міської громади. Через це в Бериславі вже нема мобільного зв’язку і теж виникли проблеми зі світлом.

Як повідомляв ЦЖР, російські загарбники встигли призначити «председателей» чотирьох «сельских советов» на території Дар’ївської громади Херсонського району. Одним із них став законно обраний староста Микільського. Майже всі ці «призначенці» є наближеними до колаборантки Ірини Козльонкової, яка очолила окупаційну адміністрацію неіснуючого «Білозерського району». І лише в одному селі громади гауляйтеркою себе оголосила російська ставлениця з сусіднього району.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter