Після свого відступу російські окупанти підірвали міст через греблю Каховської ГЕС

Новини
Супутниковий знімок зруйнованого віськами РФ мосту через греблю Каховської ГЕС, 11.11.2022 Фото: Maxar Technologies

Після свого відступу з правого берега Херсоншини на лівий російські загарбники підірвали міст через греблю Каховської ГЕС. Фото і відео вибуху, а також його наслідків зараз поширюються в соцмережах. Судячи з них, повністю знищено кілька прольотів дорожнього полотна через ГЕС з боку правобережжя. Таким чином відрізаними від свого адміністративного центру опинились розташовані на правому березі селище Козацьке і село Веселе Новокаховської громади Каховського району.

Інформацію про підрив мосту через ГЕС Центру журналістських розслідувань підтвердив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

«Чіткої інформації про підрив нема, оскільки зв’язок з Новою Каховкою, Веселим і Козацьким зараз відсутній. Хто саме підривав міст я сказати не можу – мені це невідомо. При підриві дорожнього полотна могла бути пошкоджена одна з шандор (заслінка для перекриття водопропускного отвору – ред.) Каховської ГЕС. Однак масово вода там не йде і про руйнацію самої греблі теж не йдеться», – сказав Володимир Коваленко.

Першими відео підриву мосту через Каховську ГЕС оприлюднили самі окупанти на своїх телеграм-каналах. Їхні прибічники активно коментують цю подію, називаючи її «потрібною та вимушеною мірою».

Раніше окупанти постійно обвинувачували Збройні сили України в обстрілах мостів через Каховську ГЕС і Каховський шлюз, а також поблизу Херсона і Дар’ївки. Вони називали це «планомірним знищенням інфраструктури», від якої можуть «постраждати мирні люди». Проте після свого відходу з правого берега на лівий на Херсонщині самі російські загарбники підірвали всі мости. Крім Каховської ГЕС вони знищили міст через залізну колію в Козацькому, старий і новий мости в Тягинці, міст в Дар’ївці, залізничний і автомобільний мости під Херсоном, мостопереходи через балки в Новокаїрах і Дудчанах та інші.

Постійно окупанти також лякали всіх ймовірним підривом греблі Каховської ГЕС. Зараз її стан, за словами міського голови Нової Каховки Володимира Коваленка, нічим не загрожує для Херсонщини. Проте в разі підриву греблі існує ризик підтоплення всієї старої частини Нової Каховки, житлових будинків у прибережній зоні в Дніпрянах і лівобережних населених пунктів Херсонського району.

«Однак пік підтоплення в разі підриву дамби прийшовся би, за розрахунками, на десяту годину з моменту вибуху. Тож мешканці Нової Каховки мали б достатньо часу відійти в бік мікрорайону Сокіл, де загрози підтоплення як такої не існує», – додав Володимир Коваленко.

Як повідомлялось, 9 листопада міністр оборони РФ Сергій Шойгу погодився з пропозицією командувача російського угрупування в Україні Сергія Суровікіна про відведення російських військ на лівий берег Дніпра. За словами Суровікіна, маневр буде здійснено у найближчі терміни.

Росіяни перед відступом почали знищувати інфраструктуру Херсона, що є воєнним злочином. 11 листопада російські війська повністю зруйнували автомобільний Антонівський міст.

З’явились супутникові фото компанії Maxar Technologies зруйнованих мостів на Херсонщині, які підірвали російські окупанти під час відступу з правого берега Дніпра. На них добре видно, що через масштаби ушкоджень ці мости зараз є непридатними для використання.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter