Гліб Канєвський: Україна конфіскувала майно тільки одного росіянина, але й досі не визначилась, що з ним робити

Новини
Президент РФ Володимир Путін та олігарх Володимир Євтушенков Фото: РИА Новости

Щоб запустити процес виплати репарації Росією, Україна має показати світові приклад конфіскації і реалізації російського майна. Натомість наразі влада спромоглася конфіскувати активи тільки одного дрібного російського олігарха Володимира Євтушенкова.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомив аналітик StateWatch Гліб Канєвський.

Він наголосив, що Великобританія, країни ЄС, США, Канада наразі заморозили величезні суми російських грошей та активів. Втім міжнародна спільнота очікує від України конкретного інструменту, як конфісковувати ці активи і використати як репарації. «Тобто Україна має показати власний приклад, як конфіскувати російське майно на території України, стягнути його до бюджету і витратити на відбудову країни після війни», — сказав Гліб Канєвський.

Натомість поки Україна має тільки один кейс конфіскації — підприємств російського олігарха Володимира Євтушенкова. Однак, як саме розпоряджатися ними і досі не визначилася. Вже більше як 2,5 місяців вирішується питання передачі цих активів Фонду держмайна. «Тобто на сьогодні ми маємо позов про конфіскацію лише активів Євтушенкова. Ми конфіскували, але ще не взяли ці активи під контроль і не придумали механізм, як перетворити їх на бюджетні надходження на відбудову», — сказав аналітик.

Інших таких позовів Міністерство юстиції до Вищого антикорупційного суду (ВАС) досі не подало. Хоча ще 1 жовтня Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції проти 3600 росіян і російських бізнесів, які працюють на території України. 

Як пояснив Гліб Канєвський, Мін’юст мав би спільно з АРМА, СБУ, Бюро економічної безпеки встановити все майно всіх цих підсанкційних росіян і компаній, і внести позови про конфіскацію до ВАС. «На сьогодні є фактично лише один позов Мін’юста — проти Євтушенкова. Цей позов був на початку вересня. Тобто вже більше як 2,5 місяці ми поки що нічого в росіян не конфіскуємо», — заявив експерт.

Як повідомляв ЦЖР, у вересні Вищий антикорупційний суд вперше конфіскував статки російського олігарха Володимира Євтушенкова, який є бенефіціаром компанії АФК «Система». Остання володіє концерном «РТІ Системи», що входить до найбільших оборонних компаній світу, розробляючи для російського озброєння системи управління та зв’язку, радіотехнічне обладнання.

14 листопада Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про відшкодування Україні збитків, завданих РФ.

Читайте повну версію інтерв’ю Гліб Каневський: Україна має показати світові власний приклад конфіскації та реалізації російського майна