Росія майже вичерпала запаси іранських дронів – розвідка Британії

Новини
дрон-камикадзе
Іранський дрон-камікадзе Shahed-136 атакує Київ, 17.10.2022 Фото: AFP

У британській розвідці вказують, що Росія вже майже вичерпала свої запаси іранських дронів для ударів по Україні і намагатиметься їх поповнити.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міноборони Великої Британії.

Як зазначається, починаючи з вересня Росія, ймовірно, запустила проти України сотні безпілотних літальних апаратів іранського виробництва. Це була суміш БПЛА односторонньої атаки (OWA) і більш традиційних озброєних систем багаторазового використання.

«Росія в основному використовувала цю зброю проти тактичних військових цілей і української електромережі. Проте останнім часом російське командування, ймовірно, також хотіло, щоб БПЛА іранського виробництва надавали пріоритет медичним установам як можливим цілям і вражали їх керованими боєприпасами у разі ідентифікації», – йдеться в огляді.

Як вважають у британській розвідці, Росія могла проводити кампанію з використання БПЛА, щоб компенсувати гостру нестачу крилатих ракет, але цей підхід мав обмежений успіх. Більшість запущених БПЛА були нейтралізовані.

«З 17 листопада 2022 року не було публічних повідомлень про удари БПЛА OWA. Росія, мабуть, майже вичерпала свої поточні запаси, але, ймовірно, намагатиметься їх поповнити. Росія, ймовірно, може закуповувати БПЛА з-за кордону швидше, ніж вона може виробляти нові крилаті ракети всередині країни», – наголошується в огляді.

Як повідомлялось, в окупованому Севастополі на базі одного з навчальних закладів триває підготовка операторів як російських, так і іранських безпілотників, які Тегеран поставляє Москві для використання у війні проти України.

За інформацією видання Bild, на початку листопада з Ірану до Росії прибув вантажний літак Іл-76, на борту якого, ймовірно, перебувала нова партія безпілотників-камікадзе Shahed. Літак належить іранській компанії Pouya Air, яка раніше потрапила до списку санкцій Сполучених Штатів. Мінфін США стверджує, що літаки Pouya Air використовуються іранською владою для доставки незаконних вантажів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter