Загарбники хочуть шити одяг для російської армії на «націоналізованих» підприємствах окупованої Запорізької області

Новини
Мелітопольська швейна фабрика, Фото: пропагандистський телеграм-канал

Російські загарбники продовжують відбирати у власників підприємства на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Черга дійшла до об’єктів легкої промисловості, які окупанти хочуть використовувати для пошиття форменого одягу і текстильних виробів для армії Росії.

Окупанти вже відрапортували, що чотири підприємства на ТОТ вже «включені в ланцюжок кооперації російських підприємств». Мова йде про підприємство з виробництва текстиля «Славянский пух», що знаходиться у Василівці, а також про швейні фабрики розташовані в Бердянську, Токмаку і Мелітополі, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Токмацька та Мелітопольська швейні фабрики станом на 24 лютого 2022 року входять до компанії «Manufactures innovation Knowledge», яка займається пошиттям спецодягу, одягу для силових структур, засобів захист дихання тощо, і має підприємства по всій Україні.

Юридично фабрики в Токмаку (з 2005 року) і Мелітополі (з 2015 року) відносяться до запорізького підрозділу компанії ТОВ «МІК Запоріжжя». Наразі відомо, що «МІК Запоріжжя» релоковано в Закарпатську область.

За даними з відкритих джерел МІК заключав мільйонні контракти на поставку форменого одягу для військових, поліції, рятувальників по всій Україні.

Бердянська фабрика також спеціалізувалася на пошиві спецодягу, а також трикотажної білизни. Зазначимо, що станом на листопад 2021 року діяльність ВАТ «Бердянська трикотажна фабрика» припинено.

В першу чергу запуск трьох підприємств потрібен для задоволення потреб армії окупантів. Загарбники самі про це заявляють. Так званий начальник відділу промисловості окупаційного «міністерства промисловості та енергетики Запорізької області» Сергій Губенков відкрито розповів, як окупаційна «влада» планує використовувати захоплені українські підприємства.

«Токмацька швейна фабрика випускає продукцію подвійного призначення, вона працює з важкими тканинами щільністю від 350 г/кв. м. Раніше виконувала замовлення Міноборони України, зараз орієнтована на наші замовлення для російської армії – це військові баули, підсумки та інші елементи. Бердянська трикотажна фабрика … по своєму профілю це трикотажна фабрика, її можна використовувати як і раніше – для армії шити термобілизну. Таке в планах у них є», – сказав Губенков.

Ще одне підприємство легкої промисловості, яке, за його словами, має технічні можливості випускати продукцію для військових, це Мелітопольська швейна фабрика.

«Вона готова до старту, але поки вони починають теж зі спецодягу. У них два цеха, один швейний, один трикотажний, вони також можуть робити термобілизну і спецодяг військового призначення», – розмірковує фейковий чиновник.

Губенков зазначив, що перші партії продукції можна очікувати в березні 2023 року.

Нагадаємо окупанти проводять «націоналізацію», а фактично грабунок, підприємств, власники яких не пішли на співпрацю з загарбниками і колаборантами.

Як повідомлялось, за розпорядженням так званого «в.о. губернатора Запорізької області» Євгена Балицького, спочатку окупанти «націоналізували» підприємства державної власності і критичної інфраструктури. Далі взялися за приватну власність.

ЦЖР повідомляв, що в Бердянську «націоналізовано» три великих заводи по виробництву паливно-мастильних матеріалів, що належать народному депутатові Олександру Пономарьову.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter