З лівобережної Херсонщині окупанти депортували останніх пацієнтів двох психоневрологічних будинків-інтернатів

Новини
Вивезення пацієнтів з Дніпрянського психоневрологічного інтернату 24.11.2022, Фото: російські тг-канали

З тимчасово окупованої лівобережної Херсонщини російські загарбники примусово вивезли останніх пацієнтів двох психоневрологічних будинків-інтернатів. 24 листопада за участі представників міністерства праці та соціального захисту РФ вони депортували біля 30 підопічних закладів у Дніпрянах Каховського району і Олешках Херсонського району.

Про це повідомили російські терористичні телеграм-канали, передає Центр журналістських розслідувань.

За їхньою інформацією, пацієнтів двох будинків-інтернатів перевезли нібито до Генічеського району. Разом із ними туди вивезли співробітників закладів.

Перший етап депортації підопічних Дніпрянського психоневрологічного будинку-інтернату відбувся 4 листопада. Тоді окупанти вивезли 98 осіб, не попередивши родичів пацієнтів.

«Одному з пацієнтів тоді вдалося втекти, однак російські окупанти його виловили, накололи сильними заспокійливими і запихнули до автобусу. Директор інтернату Володимир Семенов спочатку говорив занепокоєним родичам своїх підопічних, що їх вивезли до Сімферополя. Однак він набрехав. Їх вивезли до Росії. Частину з них рідним вдалося знайти аж у Ставропольському краї», – розповіли Центру журналістських розслідувань мешканці Нової Каховки.

Вивезення пацієнтів з Дніпрянського психоневрологічного інтернату 24.11.2022, Фото: російські тг-канали

Також з 9 по 17 листопада окупанти вивезли всіх пацієнтів Каїрського психоневрологічного будинку-інтернату, розташованому в Горностаївській селищній громаді Каховського району. Депортували вони й всіх підопічних Каїрського відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання місцевого територіального центру обслуговування одиноких непрацездатних громадян.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter