Ігор Поночовний про відповідальність пропагандистів: «Вони помиляються, думаючи, що їм нічого не загрожує»

Новини
Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Фото: ark.gp.gov.ua

Російські і кримські пропагандисти нестимуть кримінальну відповідальність за виправдовування агресії і пропаганду війни проти України. Низка кримінальних проваджень вже відкрита.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомив керівник прокуратури АРК і міста Севастополь Ігор Поночовний.

Прокуратура АРК кваліфікує дії пропагандистів за ст. 436-2 Кримінального кодексу (виправдовування війни) або за ст. 111-1 ККУ (колабораційна діяльність). Заперечення збройної агресії також є злочином за українським законодавством.

«Деякі колишні кримськотатарські і українські журналісти стали блогерами, які вихваляють війну, малюють «зетки», виправдовують агресію. Вони однозначно злочинці. В нас вже є низка кримінальних проваджень стосовно телевізійних журналістів, блогерів, які майже щодня вчиняють злочин — пропагують війну», — сказав Ігор Поночовний.

На його думку, пропагандисти почуваються досить впевнено і безкарно, оскільки відповідні вироки не є поширеними у міжнародному судочинстві. Втім українське законодавство досить гнучке, і прокурори вже опрацьовують варіанти кваліфікації тих чи інших дій.

Наприклад, заклики пропагандистів центральних телеканалів до вбивства українців та знищення цивільної інфраструктури можна кваліфікувати як пособництво у вчиненні геноциду. Якщо буде встановлено зв’язок між закликами пропагандиста і злочином, який вчинив російський військовий на території України, є підстави говорити про співучасть у воєнному злочині.

«Пропагандисти думають, що їм нічого не загрожує. Але вони сильно помиляються… Способів досить багато. Як тільки ми будемо в Криму, вони це зрозуміють абсолютно чітко», — заявив Ігор Поночовний.

Повну текстову версію інтерв’ю з керівником прокуратури АРК та міста Севастополь Ігорем Поночовним читайте за посиланням.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter