Росія вважатиме атаки на свої аеродроми стратегічно значущим провалом – британська розвідка

Новини
Пошкоджений вибухом ракетоносець-бомбардувальник Ту-22М3 на російському аеродромі «Дягілєво», 05.12.2022 t.me/s/m0sc0wcalling

Британська розвідка вважає, що нещодавні вибухи на військових аеродромах в Рязанській та Саратовській областях, де базується російська стратегічна авіація, можуть бути оцінені Москвою як одні з найбільш стратегічно значущих провалів оборони РФ з моменту вторгнення в Україну.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міноборони Великої Британії.

В британській розвідці зазначили, що 5 грудня кілька відкритих джерел повідомили про вибухи на авіабазі «Енгельс» у Саратовській області Росії та на аеродромі «Дягіляєво» під Рязанню на південний схід від Москви. Повідомляється, що два важких бомбардувальників Ту-95 BEAR було пошкоджено в «Енгельсі» і троє людей загинули внаслідок вибуху паливної цистерни в «Дягіляєво».

«Причини вибухів не підтверджені. Однак якщо Росія оцінить ці інциденти як навмисні напади, вона, ймовірно, вважатиме їх одними з найбільш стратегічно значущих провалів силового захисту з моменту вторгнення в Україну», – йдеться в повідомленні.

Ці об’єкти знаходяться набагато глибше всередині Росії, ніж попередні подібні вибухи: «Енгельс» знаходиться більш ніж за 600 км від території, контрольованої Україною.

За даними британської розвідки, «Енгельс» є основною оперативною базою російської авіації дальньої дії (АДД) на заході Росії, де базується понад 30 важких бомбардувальників. Ці літаки задіяні в «ядерному стримуванні» Росії, а також часто використовувалися для запуску звичайних крилатих ракет по Україні.

«АДД, ймовірно, відреагує, тимчасово перекинувши бомбардувальники на аеродроми розосередження. Російське командування, ймовірно, спробує виявити та застосувати суворі санкції до російських офіцерів, які вважаються відповідальними за допущення інциденту», – зазначають в Міноборони Британії.

Як повідомлялося, вранці 5 грудня в Росії сталися вибухи на військових аеродромах «Дягілєво» в Рязанській області та «Енгельс» у Саратовській області, де базуються стратегічні бомбардувальники, які використовуються для ракетних атак по території України. Міноборони РФ заявило, що Україна атакувала ці аеродроми безпілотниками радянського виробництва.

Вранці 6 грудня у Росії в місті Курськ, яке знаходиться в 160 км від кордону України, стався вибух в районі аеродрому, який використовує військова авіація РФ. Внаслідок атаки безпілотника на аеродромі загорівся нафтонакопичувач.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter