У Запорізькій області окупанти призначили гауляйтером Енергодара співробітника «Росатому»

Новини
Росіянин Едуард Сєновоз, призначений окупантами гауляйтером Енергодара

В тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області, де розташована Запорізька АЕС – найбільша атомна станція Європи, російські загарбники призначили нового керівника «адміністрації». Ним став росіянин Едуард Сєновоз, який до цього керував у Росії сервісною компанією Смоленської атомної електростанції, яка входить до корпорації «Росатом».

Про нове призначення повідомили через проросійський телеграм-канал Енергодару. Про долю попереднього «голови міста» офіційно не повідомлено, передає Центр журналістських розслідувань.

Едуард Сєновоз народився в 1971 році. Останні роки проживав в Смоленській області. В 2018 році балотувався в Смоленську обласну Думу від «Єдиної Росії», але не пройшов.

До призначення в окупаційні «органи влади» Енергодару Сєновоз з 2016 року був генеральним директором ООО «САЕС-Сервіс», сервісної компанії Смоленської атомної електростанції, яка є частиною корпорації «Росатом».

Своє призначення Сєновоз прокоментував як «скоріше неочікуване».

Офіційної інформації про відставку попереднього керівника «адміністрації» Енергодара Олександра Волги не було опубліковано.

За даними з відкритих джерел, його ще 20 листопада відсторонено «указом» так званого «тимчасово виконуючого обов’язки губернатора Запорізької області» Євгена Балицького «через зловживання владою».

Проте сам Волга пропагандистським ЗМІ подавав подію, як «перебування у відпустці та розгляд пропозицій про підвищення».

Едуард Сєновоз вже третій «голова адміністрації» з початку окупації Енергодару. До Олександра Волги призначеним керівником був Андрій Шевчик, якого підірвали Сили спротиву.

Як повідомлялось, 4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя за потужныстю у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків.

У вересні на станції побували експерти МАГАТЕ, які у звіті за підсумками місії закликали створити зону безпеки наколо ЗАЕС.

5 жовтня Володимир Путін підписав «указ», у якому доручив «передати в управління РФ» Запорізьку атомну електростанцію, яку захопили російські військові.

Наприкінці листопада на територію ЗАЕС перестали пускати співробітників, які не уклали контракти з «Росатомом».

30 листопада «Росенергоатом» призначив нового «директора» Запорізької АЕС – ним став Юрій Чернічук, який донедавна був головним інженером станції. 1 грудня президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін підписав наказ про звільнення Юрія Чернічука через наявність підтвердженої інформації про колабораційну та зрадницьку діяльність.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter