Російські окупанти закрили «дорогу життя» на Запоріжжі

Новини
дорога жизни

На тимчасово зайнятій території Запорізької області російські загарбники закрили для проїзду контрольно-пропускний пункт «Василівка» – єдиний можливий шлях для сполучення окупованої і підконтрольної Україні територій. Проїзд заборонено в обидві сторони для всіх, окрім власників «спецперепусток», механізм отримання яких неясний навіть для самих російських військових на КПП.

Про ситуацію з виїздом повідомляють перевізники, пише Центр журналістських розслідувань.

«З тимчасово окупованих територій нікого не випускають –  одні (окупанти, – ред.) говорять до 15 січня, інші – що самі нічого не розуміють. Машини, які вперше за тиждень виїхали вчора із Запоріжжя, залишилися ночувати в полі!», – повідомляє волонтер-перевізник Олександр Любишко.

Причиною колапсу на КПП став «указ» гауляйтера Запорізької області Євгенія Балицького про додаткові обмежувальні заходи на тимчасово окупованій території Запорізької області.

«Указ» передбачає наявність спецперепустки від окупаційного органу влади у тих, хто хоче проїхати чи пройти через КПП «Василівка». 

Видавати її обіцяють «на підставі висновку комісії при гострій потребі та при виконанні службових обов’язків».

Зауважимо, так званий т.в.о «губернатора» Запорізької області Балицький аргументував введення спецперепусток «протидією розвідувально-підривної та терористичної діяльності», а також «посиленням заходів безпеки». «Указ» виданий 15 січня, імовірно, після кількох вдалих операцій ЗСУ і Сил спротиву на тимчасово окупованій території, таких як знищення одного з підрозділів 58-й армії в готельно-ресторанному комплексі «Привал охотника».

Проїзд по спецперепустках поки що заплановано до 15 січня.

КПП «Василівка» протягом більше ніж 6 місяців був єдиним можливим пунктом перетину умовного кордону між окупованою частиною Запорізької області і територією, підконтрольною Україні.

Саме через Василівку на вільну Україну виїздили десятки тисяч жителів тимчасово окупованих Запорізької, Херсонської, Луганської і Донецької областей.

ЦЖР повідомляв про те, що з 1 жовтня умови перетину КПП вже були змінені. Люди, що бажали виїхати з тимчасово окупованої території мали отримувати перепустку. Для цього в комендатурі в них вимагали заповнити анкети з інформацію про мету виїзду, даними про місце призначення, а також дані про найближчих родичів. Перепустку для тих, хто в’їжджав на окуповану територію, мусили заповнювати родичі.

Детальніше читайте у матеріалі ЦЖР «Русская рулетка» на дорозі життя.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.