Через відсутність кворуму не вдалося провести сесію Новокаховської міськради і прибрати з її регламенту норму про використання російської мови

Новини
Фото: Олександр Португальський

Через відсутність кворуму 20 грудня не вдалося провести 22-гу позачергову сесію Новокаховської міської ради Херсонської області. На неї виносили єдине питання з внесення змін до регламенту міськради, які б дозволили спростити проведення засідань постійних депутатських комісій і сесій міськради. Також планувалось прибрати норму, яка дозволяє місцевим депутатам використовувати під час своєї роботи російську мову.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

З 34 депутатів Новокаховської міськради на позачерговій сесії 20 грудня, яка відбувалась онлайн, були присутні лише 12. Найбільше відсутніх без поважних причин було представників партій «Слуга народу», «Європейська солідарність» і «За майбутнє».

На засіданні сесії секретар Новокаховської міськради Дмитро Васильєв оголосив про створення депутатської групи міської ради «Нова Каховка – це Україна!», до якої увійшли 8 безпартійних депутатів, які обиралися від остаточно забороненої партії «Опозиційна платформа – за життя».

Дмитро Васильєв також запропонував прибрати з регламенту Новокаховської міськради незаконну норму, яка дозволяє використовувати на засіданнях постійних депутатських комісій і своїх сесій російську мову. Проте через відсутність кворуму розглянути цю пропозицію не змогли.

Прибрати цю норму деякі депутати міськради пропонували ще в квітні 2021 року, однак тоді проти цього виступили обранці від «ОПЗЖ» і «Європейської солідарності». Використання російської мови в регламенті передбачили в першу чергу заради самого секретаря міськради Дмитра Васильєва, який після обрання на свою посаду публічно відмовлявся спілкуватися державною мовою і вів сесії міськради російською.

Такі дії Дмитра Васильєва і прийняту міськрадою норму щодо російської мови уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь влітку 2021 року визнав незаконними.

Після окупації Нової Каховки російські військові викрали Дмитра Васильєва і утримували його в полоні з 16 березня по 30 квітня 2022 року. Вони схиляли секретаря міськради до співпраці, однак він на це не пішов і після виходу на свободу виїхав на підконтрольну українську територію.

Депутати Новокаховської міськради роз’їхалися по всьому світу. Як повідомив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко, депутат від партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!», ексзаступник міського голови Херсона Олександр Лук’яненко після свого викрадення і перебування в полоні зміг виїхати до Батумі, що в Грузії, частина депутатів перебуває в країнах ЄС.

Вісім місяців нічого не відомо про депутата міськради від партії «Батьківщина» Ігоря Протоковило, 1989 року народження, якого російські окупанти забрали з власного будинку ще 19 квітня.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter