Міноборони РФ заявило, що український БПЛА знову атакував аеродром стратегічної авіації «Енгельс», загинули троє військових

Новини
Загальний вигляд аеродрому стратегічної авіації «Енгельс», 28.11.2022 Фото: Planet Labs

Міністерство оборони Росії заявило, що вночі 26 грудня український БПЛА вдруге за місяць атакував аеродром стратегічної авіації «Енгельс» у Саратовській області, де базуються бомбардувальники, які використовуються для ракетних атак по територієї України. Стверджується, що дрон був збитий, проте внаслідок падіння уламків на аеродромі загинули троє військових.

Інформацію російського військового відомства оприлюднюють російські ЗМІ.

«Двадцять шостого грудня близько 1:35 мск засобами протиповітряної оборони ВКС Росії збитий на малій висоті при підльоті до військового аеродрому «Енгельс» Саратовської області український безпілотний літальний апарат. Внаслідок падіння уламків безпілотника троє російських військовослужбовців технічного складу, які перебували на аеродромі, отримали смертельні поранення», – йдеться у повідомленні.

Як стверджують у Міноборони РФ, «авіаційна техніка пошкоджень не отримала».

Раніше телеграм-канал Baza з посиланням на місцевих жителів повідомив, що в місті Енгельс було чути сигнали повітряної тривоги та звуки вибухів. Також було опубліковано відео з камери зовнішнього спостереження, де чутно потужний вибух, після якого спрацьовує сигналізація припаркованих машин.

За інформацією Baza, площа пожежі після вибуху на аеродромі «Енгельс» склала 120 квадратних метрів. За попередніми даними, на аеродромі загинули троє людей, ще четверо постраждали.

У свою чергу, губернатор Саратовської області Роман Бусаргін написав у своєму телеграм-каналі, що відомості про подію на військовому об’єкті перевіряють силові структури. При цьому він уточнив, що жодних надзвичайних подій у житлових кварталах Енгельса не було, цивільна інфраструктура не постраждала.

Аеродром «Енгельс» – одна з найважливіших баз ВПС Росії. Тут дислокуються два полки стратегічних бомбардувальників Ту-95 та Ту-160, які є частиною російської тактики повітряного ядерного стримування. Водночас ці літаки активно використовуються Росією для завдання ракетних ударів по території України.

Як повідомлялося, вранці 5 грудня в Росії сталися вибухи на військових аеродромах «Дягілєво» в Рязанській області та «Енгельс» у Саратовській області, де базуються стратегічні бомбардувальники, які використовуються для ракетних атак по території України. Міноборони РФ заявило, що Україна атакувала ці аеродроми безпілотниками радянського виробництва.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter