Населення Херсона зменшилось в п’ять разів порівняно з довоєнними показниками – Лугова

Новини
Галина Лугова, начальниця Херсонської міської військової адмінстрації Фото: facebook.com/khersoncouncil

В Херсоні на сьогодні постійно проживає приблизно 50-60 тисяч містян, і ця цифра весь час зменшується через постійні обстріли міста російськими військами. Херсонці, намагаючись убезпечити себе та близьких, постійно виїжджають, що негативно впливає на демографічну ситуацію в регіоні.

Про це розповіла журналістам начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова, передає сайт IPC-Херсон.

«З 12 листопада ми одразу ж почали збір даних про кількість людей, що залишились у місті. Було завдання головам ОСББ, керівникам районних рад, старостам відповідних округів подати цю інформацію. В результаті ми отримали 88 тисяч, але коли почали вносити ці дані до реєстрів, то вийшли на абсолютну цифру – 66 800 людей. Це включаючи і дітей, і пенсіонерів», – сказала Лугова.

За її словам, враховуючи те, що Херсон знаходиться під постійними обстрілами окупантів, кількість населення міста поступово зменшується, адже люди залишають обласний центр, побоюючись за своє життя. Тож, відповідно, на сьогодні кількість жителів у місті може бути навіть меншою за 50 тисяч, зазначила Лугова.

«Після кожного обстрілу ситуація з виїздом жителів пожвавлюється. Після жертв серед мирного населення 24 грудня цей процес прискорився максимально. Багато людей виїжджає і кількість херсонців зменшується майже щодня», – підсумувала начальниця Херсонської МВА.

Зазначимо, що в Херсоні станом на початок 2022 року проживало близько 280 тисяч осіб, тож за час після початку повномасштабного вторгнення Росії кількість містян зменшилась приблизно у п’ять разів.

Як повідомлялось, 9 листопада 2022 року міністр оборони РФ Сергій Шойгу погодився з пропозицією командувача російського угрупування в Україні Сергія Суровікіна про відведення російських військ на лівий берег Дніпра. За словами Суровікіна, маневр буде здійснено у найближчі терміни. Росіяни перед відступом почали знищувати інфраструктуру Херсона, що є воєнним злочином. 11 листопада російські війська повністю зруйнували автомобільний Антонівський міст.

11 листопада мешканці Херсону зустріли бійців ЗСУ, які зайшли у місто. Над будівлею Херсонської облдержадмінстрації вже майорить прапор України. Херсонці зібрались на центральній площі Свободи, щоб відзначити деокупацію міста.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.