Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври офіційно передали від УПЦ МП державі

Новини
Успенський собор і Трапезна церква (праворуч) Києво-Печерської Лаври Фото: Shutterstock

Комісія міністерства культури та інформації України 5 січня завершила роботу із приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви на території заповідника Києво-Печерська Лавра від Української православної церкви (Московського патріархату) до держави.

Про це повідомив міністр культури та інформації Олександр Ткаченко у Telegram.

«За підсумками роботи Комісії був підписаний відповідний Акт повернення будівель зі сторони УПЦ. Незважаючи на те, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Павло, який мав підписати Акт, це не є перешкодою для повернення державного майна. Українська святиня має служити всьому українському народові, цього принципу ми і будемо притримуватись в подальшому», – написав Ткаченко.

Він зазначив, що Комісія розпочала свою роботу 2 січня та займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель.

За словами міністра, робота Комісії забезпечила комплексний опис майна Успенського собору та Трапезної церкви, стан іконостасів та ікон, іншого майна, щоб повернути його балансоутримувачу.

В Комісію увійшли представники Національного заповідника, юридичної компанії «Міллер», УПЦ МП, МКІП.

Києво-Печерська лавра – православний монастирський комплекс у Києві. Визначна пам’ятка історії та архітектури. Заснований 1051 року як печерний монастир за межами Києва. 1994 року разом із Софійським собором внесений до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо:

  • 2 грудня 2022 року РНБО України запровадила санкції проти священнослужителів УПЦ МП, зокрема, проти намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя) та колишнього народного депутата, олігарха Вадима Новинського, який має сан протодиякона та є меценатом УПЦ МП.
  • В кінці грудня 2022 року МКІП рекомендував Лаврському заповідникові не продовжувати угоду з УПЦ МП на оренду Успенського собору й Трапезної церкви у Верхній Лаврі, термін якої сплив 1 січня 2023 року. Міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що майно Нижньої Лаври також пройде перевірку на правомірність його використання УПЦ МП. Результати перевірки, які стануть відомими через два-три місяці, вирішать подальшу долю монастирського комплексу.
  • 7 січня предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній вперше проведе богослужіння з нагоди Різдва Христового в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.