Україні вдалося повернути тіла 54 захисників з Оленівки: триває їх ДНК-експертиза

Новини
Наслідки вибуху в Оленівській колонії, 29.07.2022 Фото: t.me/informnapalm

Після складних переговорів і за посередництва Міжнародного Комітету Червоного Хреста Україні вдалося повернути 54 тіла захисників, які загинули внаслідок вибуху в колонії в окупованій Оленівки на Донеччині.

Про це повідомляє міністерство з питань реінтеграції окупованих територій України.

«Їх ідентифікація – одне з питань, яке обговорювалося на засіданні Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими під час зустрічі з рідними військовослужбовців. Родини хвилює, як швидко завершиться процес ідентифікації. Зараз все ще триває ДНК-експертиза, яка в цьому випадку вимагає багато часу», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, представник Офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти Іван Ангелін пояснив присутнім алгоритм ДНК-експертизи та причини довготривалості процесу:

«Повернувши тіла загиблих героїв, ми передаємо їх на судово-медичну експертизу до профільних закладів. Далі слідчий повідомляє відомості про загиблих безпосередньо родичам. Довга тривалість ДНК-експертизи пов’язана з розслідуванням інших аспектів злочину в Оленівці», сказав Ангелін.

Учасники засідання Координаційного штабу домовились вжити заходів для прискорення процесу ідентифікації тіл, зокрема знайти можливість збільшити кількість відповідних лабораторій.

Як повідомлялося, 29 липня російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що внаслідок нібито удару ЗСУ по виправній колонії в Оленівці Волноваського району Донецької області, де утримувалися українські військовополонені, загинули 53 особи, ще 75 отримали поранення. Правозахисники заявили, що загибель кількох десятків українських військовополонених на території Оленівської виправної колонії №120 сталась через внутрішній вибух, а не через обстріл, адже звуку прильоту, характерного для нього, не було.

За даними ГУР Міноборони України, загибель українських військових унаслідок вибухів в Оленівській колонії №120 сталася внаслідок теракту, який здійснили найманці зі складу ПВК «Вагнер» (Ліга) за командою її власника Євгена Пригожина.

Супутникові фото компанії Maxar доводять, що масове вбивство українських військовополонених в окупованій Оленівці на Донеччині вчинили саме росіяни, адже на них видно, що барак у колонії, де утримували українців, підірвали зсередини.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.