Росіяни хочуть остаточно закрити 7 лікарень на окупованій частині Херсонщини і звільнити лікарів за відмову від «евакуації»

Новини
Лікарня у Каховці Фото: Олег Батурин
Лікарня у Каховці Фото: Олег Батурін

Російські загарбники хочуть закрити сім лікарень на окупованій лівобережній частині Херсонської області. Мова про лікарні в Олешках Херсонського району, Голій Пристані Скадовського району, Каховці, Новій Каховці, Верхньому Рогачику, Горностаївці та Великій Лепетисі Каховського району.

Про це йдеться в «наказі» в. о. «міністра охорони здоров’я» Херсонської області, колаборанта Вадима Ільмієва. Інформацію також підтверджують наші джерела у перелічених громадах, передає Центр журналістських розслідувань.

В «наказі» колаборанта Вадима Ільмієва йдеться про проведення виписки з лікарень частини хворих, припинення госпіталізації хворих для планового лікування, призначення відповідальних за проведення «евакуаційних заходів», а також звільнення до 18 січня всіх медичних працівників, які відмовляться від «евакуації».

Олешківську лікарню мають «евакуювати» до Каланчака Скадовського району, Голопристанську лікарню – до Скадовська, Каховську і Новокаховську центральні міські лікарні – до Новотроїцького Генічеського району, Верхньорогачицьку і Великолепетиську лікарні – до Іванівки Генічеського району, а Горностаївську лікарню – до села Червона Поляна Костянтинівської територіальної громади Каховського району.

Відповідальними за це Вадим Ільмієв призначив наступних працівників окупаційного «Мінздрава області»: «в. о. начальника відділу зі звернень громадян адміністративно-правового управління» Богомолову-Літаш Олену Валеріївну, «в. о. начальника загального відділу адміністративно-правового управління» Поліщук Тетяну Леонідівну, «в. о. першого заступника міністра» Шульгіну Ірину Миколаївну, «в. о. заступника міністра» Коновалова Костянтина Борисовича та призначених окупантами «керівників» лікарень.

«Новокаховську лікарню окупанти розграбували ще наприкінці осені. Вони вивезли все з операційних та інших відділень, вкрали рентгени, комп’ютери, меблі, включаючи всі кушетки. Тому всі операційні втручання останнім часом проводились у лікарні в сусідній Каховці. Допомагали окупантам грабувати нашу лікарню призначена ними «директорка» Грибовська Катерина Вікторівна і головна медична сестра Хорошковська Тетяна Василівна. Однак останню нещодавно росіяни вигнали і замість неї почала «керувати» медсестра Голєр Наталія», – розповіли джерела ЦЖР у Новій Каховці.

Наталія Голєр і Тетяна Хорошковська Фото з соцмереж

Наталія Голєр і Тетяна Хорошковська Фото з соцмереж

Інформацію про остаточне закриття місцевої лікарні підтверджують і в Каховці.

«Персонал, що залишається у Каховці, розпускають по домам. Найближча лікарня тепер буде в Генічеську. Так наших каховчан звільняють від медичної допомоги», – повідомили на офіційній сторінці Каховської міської територіальної громади у Фейсбуці.

Як повідомляв ЦЖР, т. в. о. директора комунального некомерційного підприємства «Великолепетиська лікарня», що в Каховському районі на Херсонщині, Олена Марченко допомогла окупантам зареєструвати медичний заклад в російському державному реєстрі. Сама вона очолила лікарню рівно за два тижні до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.