Колаборанти зі Старої Збур’ївки на Херсонщині повтікали до Скадовська, а п’яні росіяни тим часом грабують і тероризують місцевих жителів

Новини
Фото: wikimapia.org

Переважна більшість колаборантів зі Старої Збур’ївки Голопристанської територіальної громади Скадовського району, що на окупованій частині Херсонщини, повтікали до Скадовська і звідти намагаються «керувати» селом. Російські військові тим часом стали грабувати не лише покинуті місцеві будинки, а й ті, де залишаються господарі. Грабувати вони приїжджають як правило п’яні і в нічний час.

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

За словами мешканців Старої Збур’ївки, після звільнення правобережної частини Херсонщини від російських окупантів у листопаді 2022 року, всі головні колаборанти Старої Збур’ївки і навколишніх сіл Голопристанської громади намагалися втекти до окупованого Криму або Росії, однак туди їх не пропустили. Пощастило лише «дрібним» колаборантам, які не встигли отримати якісь «посади». Решту «завернули» вже на так званому «кордоні» з Кримом, тож їм довелося шукати собі прихисток у Скадовську.

Наші джерела зі Старої Збур’ївки розповіли, що з цього села втекла, зокрема, гауляйтерка села Альона Ротонос разом зі своїми родичами, а також призначені окупантами «керівники» місцевих навчальних закладів та інші «високопосадовці». 

«Вони сидять у Скадовську і до Старої Збур’ївки навідуються в кращому випадку один раз на тиждень, щоб роздати 10 тисяч рублів російської «пенсії» або «матеріальної допомоги». Приїжджають і одразу швидко повертаються до Скадовська. В інші дні адміністративна будівля старостату стоїть зачинена. Саму Альону Ротонос у селі ненавидять. Нещодавно їй на ворота вночі почепили траурний вінок з місцевого кладовища. Росіяни після цього організували ціле «розслідування». Але хто це зробив, вони так і не встановили», – розповіли ЦЖР мешканці села.

За словами місцевих, останнім часом у Старій Збур’ївці окупанти влаштовують тотальний терор. Якщо раніше вони приїжджали грабувати і заселятися до будинків тих людей, які змогли виїхати на безпечну територію, то тепер грабують усіх підряд.

«Озброєні росіяни можуть приїхати о третій ночі і вимагати у переляканих людей золото, гроші, машину. Виламують гаражні замки, забирають автівки. І постійно вдираються до людей п’яними та стріляють безперестанку. Переважно, в повітря, але люди бояться, що можуть будь-якої хвилини застрелити й їх. Також росіяни понаривали на узбережжі лиману безліч своїх окопів, які одразу наповнилися водою, і все навколо замінували. А терор проти місцевих жителів лише посилився. У кожному з них росіяни вбачають «шпіона», не довіряють нікому», – додали мешканці Старої Збур’ївки.

За оцінкою місцевих, з 2500 жителів у селі зараз залишилось біля 30%, решта – виїхали. 

Восени окупанти спромоглися відкрити і зареєструвати в російському державному реєстрі дві школи села. Однак працювати в них погодились лише декілька вчителів, а навчатися до них набрали біля 30 дітей. Дефіцит педагогічних кадрів росіяни спробували компенсувати за рахунок людей з вулиці – приміром, вчителькою вони «призначили» кухарку без педагогічної освіти. Але попрацювати таким псевдовчителям і псевдошколам вдалося максимум з місяць.

Наталія Андрієць та Раїса Бутенко, колаборантки. Фото з соцмереж

Працювати на окупантів добровільно погодилась директорка Старозбур’ївської спеціальної школи Херсонської обласної ради Андрієць Наталія Георгіївна. Вона допомогла росіянам оформити заклад у їхніх реєстрах під назвою «Старозбурьевская специальная школа Голопристанского муниципального округа». 

Натомість для місцевої загальноосвітньої школи росіяни призначили «директоркою» Бутенко Раїсу Петрівну. А сам заклад «перейменували» в «Старозбурьевскую школу Голопристанского муниципального округа». 

«Повноцінно запустити обидві школи окупантам не вдалось. Також їм не вдалося відкрити сільський дитсадок. Нічого у російських загарбників не вийшло», – підсумували мешканці Старої Збур’ївки.

Як повідомляв ЦЖР, станом на кінець вересня 2022 року з чотирнадцяти шкіл Голопристанської громади Скадовського району окупантам вдалося відкрити лише три школи: ліцеї №1 і №2 у Голій Пристані та Новозбур’ївський ліцей.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.