Окупанти попри обіцянки не відкрили «дорогу життя» поблизу Василівки для виїзду на вільну територію

Новини
Російський військовий на КПП «Василівка» на окупованій частині Запорізької області Фото: ТАСС

Єдиний шлях з окупованих територій Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей на вільну територію України пролягає через через КПП «Василівка» на Запоріжжі, закрите 20 грудня. Окупаційна «адміністрація» у Мелітополі анонсувала відновлення роботи контрольного пункту з 15 січня, однак він залишається закритим.

Про це Центру журналістських розслідувань розповіли мешканці тимчасово окупованої території Запорізької області.

За їхніми словами, ніяких роз’яснень щодо причини невідкриття КПП у анонсовану дату окупаційна «адміністрація» не надає і на запити не відповідає. 

«Василівка стоїть. Ніякої інформації, навіть натяку на те, що проїхати буде можливо, немає. В так званій «комендатурі» Мелітополя говорять, що не отримували ніяких розпоряджень. На постах у Василівці також немає ніякого графіку виїзду. Схоже, що «15 січня» було вигадкою, аби люди не бунтували», – повідомляє модератор найбільшої місцевої спільноти в соцмережах, що об’єднує людей, зацікавлених у виїзді з окупованої території.

Приватні перевізники поміж собою обговорюють нову дату відкриття «дороги життя» – 1 лютого. Однак перевірити цю інформацію неможливо – окупаційна «адміністрація» не відповідає на запити.

Впевненості, що КПП «Василівка» взагалі відновить роботу найближчим часом вже ні в кого немає, кажуть місцеві мешканці. Ворог стягує на Запорізький напрямок техніку та живу силу. Отже можливе загострення ситуації, тож проїзд цивільних осіб через КПП навряд чи буде дозволено.

Також однією з ймовірних причин припинення роботи КПП є бажання окупантів зменшити можливість проникнення на окуповану територію українських диверсійно-розвідувальних груп. Адже рішення про закриття «Василівки» було прийняте після кількох вдалих операцій ЗСУ та Сил спротиву на зайнятій росіянами території.

Відтак виїхати з окупованої і потрапити на підконтрольну територію України (або навпаки) можна або через РФ автодорогою на Новоазовськ, і далі – через країни Євросоюзу, або через окупований Крим, РФ, країни Євросоюзу. Обходиться цей шлях в 500-600 доларів з людини і може займати до 10 діб.

«У знайомої захворіла мама в Енергодарі. Тож відстань від Запоріжжя до Енергодару, яка по прямій складає 40 км, знайома долала 10 діб і обійшлося їй це в 500 доларів», – розповіла ЦЖР жителька окупованої території.

Черга автомобілів чекає на виїзд з окупованої території Запорізької області КПП «Василівка» Фото: РИА Новости

ЦЖР повідомляв, що «Дорога життя», яка пролягає через тимчасово окуповану Василівку, що на Запоріжжі, а далі через сіру зону в районі с. Кам’янське, з літа 2022 року лишалася єдиним шляхом для виїзду жителів тимчасово окупованих територій на підконтрольну Україні територію. Після введення з 1 жовтня окупантами перепусток, за добу на неокуповану територію росіяни випускали менше сотні людей.

20 грудня 2022 року загарбники оголосили, що КПП Василівка не буде працювати до 15 січня.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.