Населення окупованої Херсонщини продовжує розраховуватись і тримати збереження у гривнях

Новини
Фото: РИА Новости

Попри тиск росіян та оголошений ними перехід до так званої «рубльової зони», мешканці окупованих районів Херсонщини продовжують користуватись українською валютою. Збереження херсонці з окупованих територій також тримають переважно у гривнях, не поспішаючи їх обмінювати.

Про це журналістам сайту IPC-Херсон повідомили жителі кількох окупованих росіянами громад Херсонщини.

«Так, офіційно в нас тепер обіг гривні припинено, але частина магазинів продовжують підпільно приймати українську валюту, не дивлячись на загрозу бути оштрафованими. Ну тобто, якщо туди зайде хтось «з вулиці», то розрахуватись зможе лише рублями, а ось для постійних клієнтів ще є змога заплатити за товар гривнею. Хоча так, таких магазинів, під тиском росіян, з кожним днем стає все менше», – повідомляють місцеві.

Також, як вказують співрозмовники сайту, херсонці з окупованих територій продовжують тримати збереження у гривні та йдуть до обмінників лише в екстрених випадках.

«Коли людям треба, наприклад, купити щось в аптеці, а там приймають тільки рублі, то вони беруть зі своїх збережень там гривень 100-200, йдуть в банк і обмінюють. Та повністю всі свої гривневі збереження ніхто не втрачає. Та й курс 1 до 1 людям не подобається. Вони думають, що їх дурять», – розповідають жителі окупованих територій Херсонщини.

У свою чергу, росіяни заявляють, що їм вдалось повністю перевести ці території до розрахунків у рублях.

«Гривню з незаконного обігу вилучаємо мішками», – повідомив в ефірі одного з російських каналів призначений окупантами так званий «губернатор» Херсонщини Володимир Сальдо.

Як повідомлялося, з 1 січня 2023 року окупанти заборонили розрахунки у гривні на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей. Усі гривневі готівкові окупанти обіцяють приймати у відділеннях російських банків, які працюють на тимчасово зайнятих територіях, курс при цьому банки встановлюють самі.

Читайте матеріал Центру журналістських розслідувань: «Як мешканці окупованого Запоріжжя виживають після заборони гривні».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.