Як мешканці окупованого Запоріжжя виживають після заборони гривні

Публікації
Фото: ria.ru

З 1 січня на тимчасово окупованих територіях Херсонської та  Запорізької областей російські окупаційні адміністрації заборонили розрахунки у  гривні. Підприємців зобов”язали приймати оплату  виключно рублями. При цьому мешканці ТОТ отримують від держави Україна соціальні виплати, пенсії та  зарплати в гривнях, і для багатьох – це все ще єдине джерело коштів для виживання. 

Жителі окупованих населених пунктів Запорізької області розповіли Центру журналістських розслідувань, як виживають після примусової «рублевізації», введеної російськими загарбниками.

«Мало нам захмарних цін на продукти та ліки, так тепер іще додалися проблеми і з обігом гривні. Я отримую українську пенсію, і не оформляла ніяку допомогу в “фублях”, тож тепер, щоб щось купити, маю спочатку вирішити питання як обміняти валюту», – розповідає мешканка Мелітопольського району.

За її словами, на Центральному ринку Мелітополя гривні не беруть взагалі – бояться провокацій у вигляді «контрольних закупок». 

«Знайома продавчиня розказувала, що окупанти засилають підставних покупців, які вмовляють продати товар за гривні, а якщо продавець погоджується, то отримує купу неприємностей від влади», – розповідає пенсіонерка.

За словами підприємців, використати отримані гривні складно було ще до повної заборони її обігу. Адже і податки, і плату за комунальні послуги окупаційна адміністрація вимагає оплачувати виключно в рублях вже кілька місяців. Напередодні заборони обігу гривні підприємці мали «задокументувати» суму в гривнях, наявну на рахунках станом на 31 грудня, і протягом першого кварталу 2023 року здати її в банк.

Фото: ria.ru

Крім того,  кажуть підприємці, за товаром тепер можна їздити тільки в Крим чи в Росію, тож простіше і у покупців відразу брати рублі.

За виконанням російських законів про незаконну анексію «нових територій», що регулюють, зокрема, і введення на них рубльової зони, слідкує окупаційне «министерство по тарифам и ценовому регулированию». Його співробітники контролювали дотримання адміністративно встановленого курсу рубля до гривні на ринках і в магазинах на той час як діяла «бівалютна зона», а зараз наглядають, щоб в розрахунках не використовували гривню.

У окупованих населених пунктах ще є торговельні заклади,  де ще можна розрахуватися гривневою карткою. Їхні адреси місцеві мешканці тримають у секреті – бережуть від розправи  окупантів.

«На базарі гривні не беруть зовсім. Ймовірно іще і тому, що основні покупці у нас тут – російські військові. У них точно проблем з рубльовою готівкою не буває. Ну і продавцям просто страшно навіть обговорювати можливість розплатитись гривнями», – розказує ЦЖР жителька Токмака.

По селах ситуація різна і залежить в основному від так званого людського фактору. Десь в магазині можна вільно розрахуватися гривневою карткою чи вивести з неї готівку рублями, а  десь навіть розмовляти про це не хочуть. 

За словами жителів Мелітопольщини, пункти обміну валют, які досі діяли напівлегально,  все ще не працюють.

“У вихідний приїхав в Мелітополь на базар, хотів заодно поміняти гривні на рублі, проте обмінник на вул. Михайла Грушевського і досі закритий”, – розповідає мешканець села Мелітопольського району.

Проте поволі до роботи повертаються “міняли”, в яких можна обміняти безготівкову гривню на рубльову готівку. Вони все ще побоюються давати оголошення про свою роботу, як це було до 1 січня 2023 року, проте вже можуть зустрітися з перевіреними клієнтами.

Фото: ria.ru

Жителі тимчасово окупованих територій стараються знайти способи міняти валюту без залучення окупаційних установ.

«У знайомої діти виїхали на вільну територію України. То ми домовились, що я їм перераховую зі своєї картки гривні, а вона мені тут на місці віддає рублі», – ділиться досвідом жителька окупованого міста. 

Окупанти пропонують громадянам обмінювати гривню на рублі у відділеннях підсанкційних «сміттєвих» банків , що працюють на ТОТ. «Промсвязьбанк», «МРБ банк» та «ЦМРБанк» станом на 13 грудня гривні міняли за курсом 1:1,25. 

Це явно занижений курс, про що свідчать  і дані Центробанку РФ: нині  встановлений курс – 10 українських гривень за 18,3 рубля.

За словами наших співрозмовників з тимчасово окупованих міст, черг у банках, що обмінюють гривні на рублі, не буває. По-перше, не в багатьох лишилися гривневі заощадження, а, по-друге, люди не поспішають позбуватися української валюти, адже сподіваються на скору деокупацію регіону. 

«Я отримую їхні десять тисяч, на те і живу, а українську пенсію заощаджую, бо як наші прийдуть, то рублі хіба що викинути можна буде», – розповідає 74-річна мешканка одного з сіл Мелітопольщини.

ЦЖР повідомляв, що витіснення гривні з обігу на тимчасово окупованих територіях штучне. Курс валют встановлюється гауляйтером Запорізької області Євгенієм Балицьким безвідносно навіть до офіційного курсу Центробанку РФ. 

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter