Окупанти налагодили в Росію збут продукції, виробленої на Мелітопольському заводі автотракторних запчастин

Новини
Захоплений окупантами Мелітопольський завод автотракторних запчастин. Фото: скріншот Youtube Россия 24

Окупанти поставляють продукцію захопленого Мелітопольського заводу автотракторних запчастин в Росію, а також її закуповують місцеві підприємства, які теж працюють на ринки Росії та Білорусі.

Про це йдеться в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Зрада та міномети. Як Балицький захоплював для росіян завод у Мелітополі».

Призначений росіянами гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євгеній Балицький називає низку країн, в які здійснюються поставки продукції з захопленого заводу. Але уточнює тільки одне російське підприємство.

«Треба сказати, що ми спочатку звернули це виробництво, і переорієнтували його на випуск сільгосппродукції, яка йде на «Ростсельмаш», на ринки Казахстану, Вірменії, Росії, Білорусі», — говорив Балицький.

«Ростсельмаш» — найбільше на півдні Росії підприємство, що виробляє зернозбиральні комбайни, трактори, грунтообробну та посівну техніку, та техніку для захисту рослин.

У раду директорів товариства входять дев’ять осіб, отже — кандидатів на санкції. Серед них є ростовські олігархи: Дмітрій Удрас, він же директор акціонерного товариства. Юрій Рязанов та Константін Бабкін. У травні Бабкін прогнозував падіння обсягів виробництва підприємства на 30 %. Зокрема, через брак запчастин для техніки. Тепер зрозуміло, яким чином покривається нестача.

Крім того, комерційний директор МЗАТЗ Олександр Міщенко надав ЦЖР інформацію ще про кілька компаній, які закуповують продукцію, вироблену на захопленому підприємстві.

Олександр Міщенко, комерційний директор Мелітопольського автотракторного заводу. Фото:

Олександр Міщенко, комерційний директор Мелітопольського автотракторного заводу. Фото: nvestigator.org.ua

Російські компанії: «Німар груп» (ИНН: 5049023343), «Антей» (ИНН: 6166048431), «Агро Сеть» (ИНН: 6165185940). За нашими підрахунками, оборот торгівлі з цими компаніями за час окупації може досягати понад 200 мільйонів рублів. А також ще кілька мелітопольських компаній, що добровільно зареєструвались у російській юрисдикції: «Магистральный Дизель» (ИНН: 9002000860), «ДОРА» (ИНН: 9001001123), «Профмаш» (ИНН: 9001005061).

Місцевий підприємець Владислав Кривобоков один з перших брав участь у скуповуванні продукції заводу одразу після його захоплення.

Владислав Кривобоков, засновник і керівник ТОВ «Мелітопольська промислова компанія». Фото: соцмережі

Владислав Кривобоков, засновник і керівник ТОВ «Мелітопольська промислова компанія». Фото: соцмережі

Він — засновник і керівник ТОВ «Мелітопольська промислова компанія», з видом діяльності виробництво устатковання для сільського та лісового господарства. Також він є керівником фірми «ДАНГ», що має торгує такою ж продукцією.

Кривобоков вже встиг зареєструвати компанії з такими ж назвами і в російській юрисдикції: ООО «Мелитопольская промышленная компания» (ИНН: 9001000786), ЧП «ДАНГ» (ИНН: 9001000828).

«Це підприємець, який почав викуповувати продукцію, хоч я йому зателефонував, казав, що пограбували моє підприємство. А ти скуповуєш крадене, це стаття. Уяви, до твоєї хати зайшли, забрали речі, а твій друг це ще й купує», — каже співвласник МЗАТЗ Анатолій Кузьмін.

Крім того, за інформації законних власників підприємства, продукція заводу автотракторних запчастин надходить і на місцеве підприємство Акціонерного товариства «Гідросила МЗТГ», що раніше мало назву «Мелітопольський завод тракторних гідроагрегатів».

У червні 2022 року група компаній «Hydrosila» заявила, що втратила контроль над своїми підприємствами у Мелітополі, які виготовляли гідророзподільники та гідроциліндри для сільгосптехніки.

У російській юрисдикції підприємство «Гидросила МЗТГ» зареєстроване у листопаді 2022 року Його засновники приховані, але є дані директора — ним вказаний Володимир Харчишин, мелітополець, який раніше працював на цьому ж заводі начальником цеху.

Володимир Харчишин, окупаційний «керівник» «Гидросила МЗТГ». Фото: соцмережі

Володимир Харчишин, окупаційний «керівник» «Гидросила МЗТГ». Фото: соцмережі

Про те, як захоплювали та хто тепер керує Мелітопольським заводом автотракторних запчастин, читайте у матеріалі «Зрада та міномети. Як Балицький захоплював для росіян завод у Мелітополі».

***

Нагадаємо:

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter