СБУ повідомила про підозру гауляйтерам Дудчан і Горностаївки на Херсонщині

Новини
Колаборанти Тетяна Абрамович і Володимир Гранкін. Фото: соцмережі

Управління СБУ в Херсонській області повідомило про підозру гауляйтерам Дудчан Милівської громади Бериславського району Тетяні Абрамович і Горностаївки Каховського району Юрію Гранкіну. Їм загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі і конфіскація майна.

Документи щодо Тетяни Абрамович і Юрія Гранкіна та повістки з викликом на допит оприлюднені на сайті Офісу Генерального прокурора, передає Центр журналістських розслідувань.

Як йдеться в повідомленні про підозру у вчиненні кримінального правопорушення Юрію Гранкіну, він добровільно погодився очолити російську окупаційну «адміністрацію», яка здійснює свою діяльність на території Горностаївської і Костянтинівської територіальних громад Каховського району. Від місцевих жителів він вимагав дотримуватись окупаційного режиму і проводив прийом у своїй фейковій структурі.

Як повідомляв ЦЖР, гауляйтером Горностаївки Юрія Гранкіна призначили 5 серпня 2022 року. Хто він такий – місцеві жителі не знали. Як йдеться в повідомленні про підозру, 60-річний Юрій Гранкін є уродженцем Артемівська Перевальського району Луганської області і проживав у смт Дніпряни Новокаховської територіальної громади Каховського району Херсонської області, що майже за 60 км від Горностаївки.

За даними ЦЖР, гауляйтер Горностаївки мав виконавчі провадження за борги перед ПриватБанком. А в 2014 році був фігурантом цивільної судової справи щодо визнання недійсним заповіту: Гранкін намагався привласнити чужу квартиру в Новій Каховці.

А ось гауляйтерку нині звільненого села Дудчани Милівської громади Тетяну Абрамович окупанти призначили в липні 2022 року: відповідний «наказ» підписав гауляйтер Бериславського району, ексдиректор Бериславського фахового педагогічного коледжу Херсонського державного університету Андрій Костюк. Проте, на пропозицію загарбників, за даними слідства, вона погодилась не пізніше травня 2022 року.

За допомогою окупантів 42-річна Тетяна Абрамович захопила будівлю Дудчанського старостату (колишньої сільради). В ній колаборантка займалась формуванням апарату окупаційної «адміністрації», створювала російську систему «пенсійного забезпечення», займалась розселенням у селі російських загарбників, допомагала їм відбирати у односельців автомобілі і здавала патріотично налаштованих людей.

Як повідомляв ЦЖР, до свого призначення Тетяна Абрамович ніде не працювала. Разом із нею окупантам пішов служити її чоловік Ігор Абрамович: він «очолив» сількомунгосп і «працював» водієм в окупаційному «сєльсовєтє».

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.