РФ шукає способи мобілізували велику кількість чоловіків — розвідка Британії

Новини
мобилизация
Фото: ТАСС

Російська влада, ймовірно, тримає відкритим варіант ще одного призову в рамках «часткової мобілізації».

Про це заявили аналітики Міністерства оборони Великої Британії.

Зокрема 22 січня російські ЗМІ повідомили, що російські прикордонники не дозволили виїхати з країни киргизьким трудовим мігрантам з подвійними паспортами. Чоловікам заявили, що їхні імена перебувають у списках для мобілізації.

Наступного дня на брифінгу у Кремлі речник президента Росії Дмітрій Пєсков підтвердив, що указ про «часткову мобілізацію» продовжує залишатися в силі. За його ствердженнями, указ залишається необхідним для забезпечення роботи Збройних сил.

Однак виникає сумнів, чому цей захід не було офіційно скасовано.

«Російське керівництво, швидше за все, продовжує шукати способи задовольнити велику потребу в особовому складі, необхідному для забезпечення будь-якого майбутнього великого наступу в Україні, мінімізуючи при цьому внутрішні інакомислення», – зазначають у британській розвідці.

Як повідомлялося, 21 вересня через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу. У «сьомому пункті» указу Путіна про мобілізацію йдеться про те, що Міноборони РФ дозволяє призвати на військову службу не 300 тисяч резервістів, а 1 млн.

Володимир Путін доручив створити ресурс із даними росіян, які перебувають або мають стати на військовий облік, попри раніше оголошене завершення «часткової» мобілізації в РФ. Наприкінці жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів Путіну, що мобілізаційні заходи завершено. При цьому указ про завершення мобілізації так і не було підписано. У Путіна заявили, що окремий указ не потрібен.

За інформацією ГУР Міноборони України, Росія намагається створити збройні сили чисельністю 2 мільйони осіб. Російська влада найближчими тижнями оголосить проведення чергової хвилі мобілізації.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.