Путін наказав ідентифікувати всіх росіян для постановки на військовий облік

Новини
Мобілізовані до лав ЗС РФ кримчани в окупованому Севастополі Фото: Скриншот відео

Президент Росії Володимир Путін доручив створити ресурс із даними росіян, які перебувають або мають стати на військовий облік, попри раніше оголошене завершення «часткової» мобілізації в РФ.

На порталі, як випливає з указу, мають бути зібрані дані про всіх росіян, які перебувають або повинні перебувати на військовому обліку, окрім офіцерів Служби зовнішньої розвідки і ФСБ у запасі. Путін доручив ФНС і Міноборони ідентифікувати всіх таких громадян.

До 30 грудня цього року Міноборони, Мінцифри та керівництва регіонів зобов’язані перетворити ці відомості в цифрову форму. Управляти базою буде Міноборони.

Водночас для створення ресурсу російські організації повинні будуть надати такі дані росіян, як номери телефонів, адреси пошт, стан здоров’я і фактичне місце перебування. Згідно з документом такий ресурс має бути створено до 1 квітня 2024 року.

У рамках «часткової» мобілізації в РФ на війну в Україну призивали людей із важкими захворюваннями, багатодітних батьків тощо – усе це пояснювали, зокрема, неактуальними відомостями в базах даних. Президент РФ заявив, що треба організувати базу даних «по-сучасному».

Наприкінці жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів Путіну, що мобілізаційні заходи завершено. При цьому указ про завершення мобілізації так і не було підписано. У Путіна заявили, що окремий указ не потрібен.

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило осінній призов та примусову мобілізацію мешканців до лав Збройних сил РФ на тимчасово окупованих територіях України.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, в окупованому Криму в ході оголошеної Путіним «часткової мобілізації» росіяни повально забирають мешканців сіл, повістки виписують на вулицях, підприємствах і блокпостах. При цьому 90% повісток отримують кримські татари, хоча вони складають лише 13-15% населення півострова.

Російські окупанти відправляють мобілізованих жителів Криму без спеціальної підготовки для участі у бойових діях на території Херсонщини.

Дивіться блог Микити Панасенка, про те, як в окупованому Криму триває мобілізація резервістів до російської армії. Це черговий міжнародний злочин керівництва Росії – адже на війну з Україною примусово мобілізують її ж громадян із незаконно анексованого півострова. Тисячі потенційних «мобіків» покинули Крим, але тисячі уже взяли у руки автомат і присягнули окупантам.

Нагадаємо:

  • Регіональний центр прав людини ще на початку вторгнення підготував для кримчан спеціальну пам’ятку із рекомендаціями, як можна уникнути російської мобілізації. Вона актуальна й досі.
  • У військкоматах в окупованих Криму і Севастополі мобілізованим видають кирзові чоботи з резервів часів СССР і літнє обмундирування. Телеграм-каналами ширяться відео про видачу поржавілих і пошкоджених автоматів Калашникова в різних регіонах РФ.