На Херсонщині окупанти викрали трьох людей, їх могли вивезти до Криму – Барієв

Новини
Федір та Вадим Батюхи Фото: Facebook Ескендер Барієв

На Херсонщині російські окупанти 2 лютого викрали у селі Бойове Генічеського району двох братів Батюха Вадима Миколайовича (16.10.1978 року народження) та Батюха Федора Миколайовича (10.07.1975 року народження), а також їхнього сусіда Заренського Олега Миколайовича. Їхнє місцезнаходження невідоме. Не виключено, що чоловіків могли вивезти до окупованого Криму.

Про це повідомив у Facebook Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру (КРЦ), голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу.

«Як стало відомо Кримськотатарському Ресурсному Центру, 2 лютого у селі Бойове Генічеського району було проведено рейд. Приїхало близько 10 машин. Усі шукали якусь зброю, обшукували будинки, перевертали особисті речі, били мешканців, а 3 людей викрали та вивезли у невідомому напрямку», – написав Барієв.

За його словами, рідні Вадима та Федора Батюхова намагалися розшукати їх, проте нічого не вийшло.

«У підвалах училища №17 міста Генічеськ, де окупанти проводять допити та катують людей, їх не було. Можливо, вони знаходяться на базі «Прибой», але там також не дають жодних конкретних відповідей», – додав Барієв.

Він зазначив, що за цим фактом КРЦ вже направив заяву до Робочої групи ООН щодо насильницьких та недобровільних зникнень.

«Можливо трьох чоловіків могли вивезти до окупованого Криму… Джерела Кримськотатарського Ресурсного Центру поки що не можуть підтвердити перебування викрадених громадян у СІЗО Сімферополя», – розповів Барієв.

Як повідомила координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, у СІЗО №2 в окупованому Сімферополі, яке підпорядковується виключно ФСБ, станом на кінець 2022 року утримувалося близько 110 громадян України, яких російські військові та силовики викрали на окупованих територіях Херсонської та Запорожської областей.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.