На окупованій Запоріжчині зростає чисельність російських військ, їх розселяють по місцевих селах

Новини
Російські військові на окупованій території України Фото: nsirogozy.city

Села на тимчасово окупованій території Запорізької області заповнюють російськими військами. Загарбники заселяються в будинки по всій області. Спочатку займали житло в населених пунктах вздовж основних автошляхів, а тепер добралися і до невеликих сел, що стоять поблизу другорядних доріг.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили мешканці Запоріжчини.

«Вперше про те, що в нашому селі будуть селитися російські військові, стало відомо трохи більше місяця тому. За цей час в село кілька разів приїздили вояки, обдивлялися приміщення лікарні, ходили на ферми, заглядали в кожну шпарину. І ось наприкінці минулого тижня почалося заселення», – розповідають жителі села Лагідне, що на Токмаччині.

Через Лагідне проходить другорядна автодорога, що з’єднує Мелітополь, який загарбники вважають «столицею» окупованої Запоріжчини, і Токмак, перетворений окупантами на військову базу і місце постійної дислокації. Саме з околиць Токмака виходять на пускові позиції комплекси С-300, якими обстрілюють Запоріжжя.

В Лагідному окупанти спочатку зайняли приміщення колишньої колгоспної їдальні, що розташована прямо в центрі села. А потім дійшли й до приватних будинків.

Люди розповідають, що місцеві зрадники особисто супроводжували загарбників, які обирали будинки для проживання і вказували на будинки атовців та педагогів, які виїхали. 

А ще важливим фактором для окупантів була наявність в будинку водопроводу та каналізації.

«Ми так зрозуміли, що спочатку обирали дома для їхнього керівництва, бо обрали такі, щоб з ремонтом і туалетом-ванною всередині», – кажуть місцеві.

В Лагідному є двоповерхові малоквартирні будинки. Їх також розглядали як місце для поселення російських військових.

За повідомленнями міського голови Мелітополя Івана Федорова, людей змусили розчистити підвали для того, щоб зробити там склади зберігання боєкомплекту.

ЦЖР повідомляв, що заселяти тимчасово окуповані території Запорізької області російські військові почали з середини жовтня. Спочатку селилися в селах, які розташовані вздовж основних автошляхів. Потім почали займати інші населені пункти.

За інформацією ЦЖР, російські окупанти перетворюють територію захопленої Запоріжчини на фортецю: будують оборонні укріплення по всій території області, завозять «зуби дракона» і інші бетонні споруди, риють окопи. Найбільше фортифікаційних споруд в районі Токмаку, Василівки, Пологів.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.