Верховна Рада призначила Василя Малюка головою СБУ

Новини
Василий Малюк
Василь Малюк

Верховна Рада призначила Василя Малюка головою Служби безпеки України.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

«Головою СБУ призначено генерала Василя Малюка. Верховна Рада затвердила відповідне подання Президента України», – йдеться в повідомленні.

Нардеп Ярослав Железняк зазначив, що рішення підтримали 324 нардепів.

«ЗА відповідну постанову #8425 – проголосували 324 депутатів. На голосуванні був присутній президент України. В своєму виступі Президент закликав народних депутатів голосувати за Василя Малюка. Відзначив роль у протидії агресії, повернення та звільнення наших героїв», – написав Железняк.

На початку вересня 2021 Українська правда писала, що Малюк був помічений серед гостей на дні народження заступника голови Офісу президента Олега Татарова. За даними видання, на свято з’їхалися топчиновники правоохоронних відомств, зокрема пов’язані з розслідуванням справи проти нього. Сам Татаров сказав, що не бачить у цьому конфлікту інтересів.

Президент України Володимир Зеленський 17 липня 2022 року усунув Івана Баканова від обов’язків голови Служби безпеки України, а Ірину Венедіктову з посади Генерального прокурора. Виконувачем обов’язків Генпрокурора призначено заступника Венедіктової Олексія Симоненка. Зеленський сказав, що до Баканова та Венедиктової є багато питань через велику кількість співробітників СБУ та органів прокуратури, яких підозрюють у державній зраді.

21 липня 2021 року президент Зеленський звільнив Василя Малюка з посади першого заступника голови Служби безпеки України – начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

Як неодноразово зазначав голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, призначення Малюка лобіював заступник глави Офісу президента Олег Татаров.

Президент України Володимир Зеленський 6 липня 2021 року відреагував на петицію з вимогою звільнити заступника глави свого офісу Олега Татарова. Він послався на ст. 19 Конституції України, згідно з якою «ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством».

Ініціатор петиції Віталій Шабунін розкритикував відповідь президента. Він зазначив, що президент має право звільняти працівників Офісу президента.

Як приклад Шабунін навів указ Зеленського від 4 листопада 2020 року, за яким звільнили заступника глави Офісу президента Сергія Трофімова після поданої ним заяви.

Раніше Офіс генпрокурора забрав справу заступника глави Офісу президента Олега Татарова у НАБУ і віддав СБУ. Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження через можливе незаконне втручання генпрокурорки Ірини Венедіктової у справу про ймовірне хабарництво заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

5 серпня на сайті Президента України з’явився указ про призначення заступником керівника Офісу президента Олега Татарова.

Це призначення викликало значний резонанс в українському суспільстві, адже Татаров — не просто раніше люстрований керівний співробітник МВС часів Захарченка-Януковича. А один із їхніх умовних адвокатів – бо саме він публічно виправдовував криваві силові дії проти учасників Революції Гідності, а як заступник начальника Головного слідчого управління МВС міг мати безпосереднє відношення до фабрикації справ проти них.