На Запоріжжі окупанти депортують людей за проукраїнську позицію, деяким стріляють у спину у «сірій зоні»

Новини
депортация Запорожская область
На Запоріжжі окупанти депортують людей за проукраїнську позицію 14.02.2023 рокуФото: Скріншот з відео РИА Новости

В окупованому Запоріжжі російські загарбники влаштовують показову депортацію людей з проукраїнською позицією. Мешканців ТОТ вивозять за КПП «Василівка» до останнього блокпоста, що контролюється росіянами, на камеру зачитують «вирок» і пішки відправляють нібито на підконтрольну Україні територію. Проте до блокпоста, який контролює ЗСУ, доходять не всі.

Про чергові випадки незаконного виселення жителів окупованої Запоріжчини повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на відкриті джерела.

Цього разу за межі окупованої території, згідно з повідомленням окупаційних телеграм-каналів, було депортовано двох жителів неіснуючого «Енергодарського району».

Згідно «вирокам» які на камеру зачитував чоловік в цивільному одязі з закритим обличчям, жителя Енергодару Романа Миколайовича Матвєйченка депортували за те, що він нібито передавав інформацію про місця розташування живої сили і техніки армії РФ а також поширював «заведомо ложную» інформацію про обстріли російськими військами Запорізької атомної станції.

Співробітника Запорізької АЕС Олексія Петровича Бражника звинувачують в диверсійній діяльності. Він нібито також передавав спецслужбам України інформацію про пересування російських військових, чим «заважав нормальній роботі АЕС». А також «дестабилизировал ситуацию в городе».

Примусову депортацію незгодних з політикою окупаційної влади або людей які нібито співпрацюють з українськими спецслужбами своїм «указом» запровадив гауляйтер Запорізької області Євген Балицький.

Відбувається це зазвичай за одним сценарієм: мешканців ТОТ привозять на останній російський блокпост за КПП “Василівка” на камеру зачитують перелік звинувачень і відправляють в «сіру зону». Але після того, як відеозапис припиняють, ситуація може розвиватися по різному.

Дехто з депортованих дійсно проходить частково заміновану сіру зону і потрапляє під опіку поліцейських і військових на першому українському блокпосту. Декого окупанти не випускають, а забирають в місця несвободи і відправляють на будівництво оборонних споруд. А декому – стріляють в спину.

Цю інформацію підтвердив міський голова Василівки Сергій Каліман.

«Частину людей депортують, частину повертають, але тримають в різних місцях – в Михайлівці, Василівці, Дніпрорудному, Токмаку, Мелітополі. Але є випадки, що деякі люди не доходять до українського блокпосту –  їхні тіла лежать в сірій зоні», – повідомив ЦЖР Каліман.

Міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомляв, що «українці, депортовані рашистами з окупації в бік Запоріжжя, безслідно зникають. Їх виганяють з домівок… і змушують діставатися через «сіру зону» пішки. Проте люди не доходять до переправи, де на них чекає українська сторона. Куди насправді відправляють українців, залишається невідомим».

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії з тимчасово окупованих територій України до РФ депортували вже понад 2 мільйони українців, їх шантажем змушують брати російські паспорти.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.