У Лієва СБУ провела обшук у рамках провадження, відкритого за статтею про перешкоджання діяльності Збройним силам України

Новини
Олександр Лієв, колишній міністр ткурртів і уризму АРК Фото: investigator.org.ua

10 лютого в Олександра Лієва, колишнього виконуючого обов’язки керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, співробітники СБУ  провели обшук в рамках кримінального провадження, відкритого ще у серпні 2022 року. 

Про це повідомляє народний депутат України  Ярослав Юрчишин, який опублікував  у telegram відповідь СБУ на своє депутатське звернення. 

 У відповіді СБУ на депутатське звернення Ярослава Юрчишина про перевірку відомостей компрометуючого характеру у публікаціях щодо Лієва повідомляється, що в рамках кримінального провадження, відкритого  за ч. 1 ст. 114–1 КК України («Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань»),  у Олександра Лієва був проведений обшук. Слідчий захід  відбувся 10 лютого 2023 року, тобто, вже після  звільнення Олександра Лієва з посади в Міноборони,  відповідний наказ Держсекретаря МОУ датований 1 лютого. 

При цьому вказано, що провадження, в рамках якого  отримана ухвала суду на проведення обшуку,  було відкрите ще 2 серпня 2022 року.  Досудове розслідування здійснюється слідчим управлінням ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.

.

«Справа,  в якій проводили обшуки в Лієва, не нова. Іще в серпні було зареєстроване кримінальне провадження […] Пан Лієв вказує що проходить по цій справі як свідок. Не можу ні ствердити, ні спростувати даної інформації. Бо СБУ в листі не зазначала його процесуальний статус», — пише народний депутат Юрчишин.

Також у відповіді СБУ на звернення народного депутата не вказано, за якими саме епізодами діяльності Олександра Лієва він фігурує у цьому провадженні.

Нагадаємо, що приводом для відставки Лієва стала колонка голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна в УП, де були викладені факти ймовірної проросійської та корупційної діяльності Олександра Лієва до і після 2014 року. Зокрема, йшлося про організацію у  2006 році пікетів та блокпостів біля кримських маяків “Альтернативного уряду Криму”, очільником якого був професор Володимир Казарін, а Олександр Лієв – членом уряду і координатором пікетів. 

Ці акції проходили під час так званої “маячної війни”: ВМСУ та Держгідрографія намагались взяти під контроль більше 30 об’єктів навігації та гідрографії, які всупереч угодам утримував Чорноморський флот РФ. Блокпости та пікети “Альтернативного уряду Криму” біля маяків і військових частин фактично виконували роль живих щитів на шляху українських військових і співробітників Держгідрографії, а В.Казарін та О.Лієв закликали Україну сісти за стіл переговорів з Росією. 

У поясненні Держсекретарю МОУ у листопаді 2022 року Олександр Лієв стверджував, що акції біля маяків  проводились в межах виборчої кампанії політичної команди Сергія Куніцина і жодним чином не  були проросійськими. 

В інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар 7 лютого 2023 року Олександр Лієв  вже стверджував, що метою пікетів біля маяків, які утримував ЧФ,  було не допустити сутичок між проросійськими та проукраїнськими радикалами. 

Нагадаємо: