Україна звільнила з російського полону 100 військових та заступника мера Енергодару Івана Самойдюка

Новини

Україна повернула з російського полону 100 військових та одного цивільного – заступника мера Енергодару Івана Самойдюка, якого окупанти викрали ще 20 березня 2022 року.

«Продовжуємо повертати українців з полону. Сьогодні додому їдуть 100 наших воїнів та один цивільний», – повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Серед звільнених – нацгвардійці, прикордонники та військові ЗСУ, з них 94 – захисники Маріуполя, включаючи 63 воїни з Азовсталі», багато з них було поранено.

Серед звільнених військових багато поранених. Більшість – захисники Маріуполя. Також є українські оборонці з херсонського та київського напрямків. Серед інших повернулися 63 оборонці «Азовсталі», захисники Бучі, Херсона та Лиману.

До Військово-морських сил належать 46 звільнених, до Державної прикордонної служби – 29, Нацгвардії – 12, ще 8-ро звільнених належать до Збройних Сил України, 5-ро – до лав Територіальної оборони. Цього разу всі звільнені в результаті обміну – рядові й сержанти.

Як повідомив глава Об’єднання родичів політв’язнів Кремля Ігор Котелянець, в рамках обміну повернули з російського полону заступника мера Енергодару Івана Самойдюка. Це єдиний цивільний з 101 українця, які повернулися додому сьогодні.

«Іван Самойдюк не кинув Енергодар після окупації, а продовжив керувати життєзабезпеченням міста не дивлячись на погрози окупантів. 19 березня 2022 його викрали та вивезли. Окупантські медіа писали, що Самойдюк збіг з України і навіть постили «його фото» на кордоні з Польщею. Це було ІПСО, яке мало зломити волю енергодарців і зневіритися у можливості деокупації. У фотошоп звичайно ніхто не повірив. Вітаю Івана Ігнатовича на свободі. 11 місяців полону», – повідомив він.

Іван Самойдюк

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.