Попри указ Зеленського, Рада понад пів року не вводить секторальні економічні санкції проти РФ – StateWatch

Новини
чрезвычайное положение
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Понад пів року у Верховній Раді не виносять на голосування поданий Володимиром Зеленським на початку серпня 2022 року проєкт постанови про застосування секторальних економічних санкцій проти Росії. Загалом за 2022 рік парламент не голосував за жодні секторальні санкції проти агресора.

Про це повідомляє група аналітиків проєкта Trap Aggressor з посиланням на відповідь Апарату ВРУ, повідомляє експертна організація StateWatch.

Аналітики нагадали, що 5 серпня 2022 року РНБО ухвалила рішення про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Російської Федерації, того ж дня на президентському вебпорталі оприлюднили відповідний указ.

«Після внесення президентом до парламенту проєкту постанови про секторальні санкції, у депутатів було 48 годин на голосування відповідно до вимог Закону України «Про санкції», – наголошують у Trap Aggressor.

Згідно з указом президента, секторальні економічні санкції мали строком на 10 років заборонити:

виведення капіталу з України на користь Росії, фізичних та юридичних осіб РФ або осіб, що пов’язані із державою-агресором;
участь у приватизації, оренді державного майна особам, пов’язаним з державою-агресором;
користування надрами особам, пов’язаним із РФ,
публічні закупівлі товарів походженням з РФ, а також товарів, робіт і послуг в осіб, пов’язаних з державою-агресором;
заходження суден та літаків пов’язаних з РФ;
придбання цінних паперів, емітентами яких є особи, пов’язані з державою-агресором;
припинення видачі готівки за платіжними картками, емітованими особами, пов’язаними з державою-агресором;
видача дозволів та ліцензій НБУ на інвестиції у РФ;
передача технологій та прав інтелектуальної власності особам з РФ;
набуття права власності на землю для осіб, пов’язаних з РФ.

«Затягування з ухваленням секторальних санкцій підриває засади санкційної політики проти країни-агресора та створює ризики для територіальної цілісності, а також сфер публічних закупівель, приватизації держмайна, користування надрами, націоналізації російських активів в Україні тощо», – вважають у Trap Aggressor.

Нагадаємо, наразі Україна спровадила секторальні санкції лише проти однієї країни – Республіки Нікарагуа, яка в порушення українського законодавства та міжнародного права в жовтні 2020 року відкрила «почесне консульство» в окупованому Криму. 2 лютого 2021 року Верховна Рада ухвалила подану президентом постанову про затвердження санкцій щодо Нікарагуа для імплементації відповідного рішення РНБО.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.