Російські окупанти демонтують виробничі лінії підприємства «Чумак» на Херсонщині, найсучасніше обладнання перетворюють на металобрухт

Новини
Чумак
ПрАТ «Чумак» Фото: inventure.com.ua

Кримська компанія «Олива Групп» не змогла відновити діяльність незаконно переданого їй в «тимчасове управління» ПрАТ «Чумак», розташоване в Каховці Херсонської області. Через відсутність у росіян необхідного програмного забезпечення найсучасніше високотехнологічне обладнання підприємства окупанти поступово перетворюють на металобрухт. За фактом захоплення «Чумака» поліція відкрила кримінальне провадження.

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

За словами мешканців Каховки, останні кілька місяців захоплене російськими загарбниками підприємство «Чумак» не працює. Його територію охороняє декілька озброєних військових, а з цехів роздаються характерні звуки, які свідчать про демонтаж виробничих ліній.

«Окупанти дуже хотіли запустити виробництво на «Чумаку», однак так і не змогли. Для цього вони не мають необхідного програмного забезпечення, зокрема, SAP – загальної системи контролю за виробництвом і його якістю. Також вони не змогли підібрати персонал, який зміг би справитися з виробничими лініями. У окупантів просто не знайшлося людей, які могли б випускати кетчупи на нашому обладнанні. Крім того, для запуску ліній, яке перебували в простої більше ніж півроку, потрібен код від заводу-виробника. Звісно, що незрозумілим особам, які називають себе новими «господарями» компанії «Чумак», виробник ліній ніколи не надасть необхідних даних», – на умовах анонімності розповіли співробітники ПрАТ «Чумак».

За їхніми словами, запустити вкрадені виробничі лінії підприємства росіяни не зможуть. Єдине, на що вони здатні його використати – на металобрухт або запчастини. Не допоможе їм і вкрадена документація, пов’язана з рецептурою компанії. 

Джерела ЦЖР також розповіли, що розграбуванням компанії «Чумак» займаються самі окупанти, оскільки її співробітники відмовилися брати в цьому участь.

«Частину транспорту підприємства окупанти віддали російським військовим, а комп’ютерну техніку і залишки томатної пасти вивезли в невідомому напрямку ще наприкінці 2022 року. За фактом захоплення ПрАТ «Чумак» Національна поліція України вже відкрила кримінальне провадження», – повідомили наші джерела.

Як повідомляв ЦЖР, на початку жовтня 2022 року захоплене ПрАТ «Чумак» окупанти передали в «тимчасове управління» створеному 13 липня 2022 року ООО «Олива Групп» (м. Сімферополь, вул. Глинки, 61А, офіс 65, код 1229100009115). Як вказано в російських реєстрах, це підприємство займається переробкою і консервуванням м’яса. 

Подібним новоствореним компаніям загарбники передали й інші підприємства Херсонщини. Відповідальним за їхнє розграбування вони призначили «заступника голови» окупаційної адміністрації Херсонщини «з майнових, торговельних відносин і промислової політики», колаборанта Ігоря Семенчева-молодшого.

У середині травня 2022 року ПрАТ «Чумак» перереєстрували з тимчасово окупованої Каховки за адресою київського офісу компанії «Дельта Вілмар Україна», з якою вона пов’язана через спільного кінцевого власника.

Як заявив нещодавно генеральний директор ПрАТ «Чумак» Андрій Левчук, компанія відродила своє виробництво в Луцьку на базі підприємства «Руна». 

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.