Окупанти так і не змогли запустити «Чумак» та інші захоплені підприємства Херсонщини, готуються до їхнього знищення

Новини
Чумак
ПрАТ «Чумак» Фото: inventure.com.ua

Російські окупанти так і не змогли відновити роботу захоплених ними підприємств Херсонської області – каховських ПрАТ «Чумак» і місцевої філії ТОВ «АТ «Каргілл», олешківського ТОВ «Дунапак Таврія» та новокаховських ТОВ «Енерджи Продакт» (відомий також як «Газобетон Каховка») і ТОВ «Каховка Протеїн Агро». Їх окупанти встигли передати в «тимчасове управління» підконтрольних Росії фірм. Однак те, що на них відбувається зараз, співробітники підприємств називають тотальним розграбуванням і знищенням. 

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

Зокрема, в розташованому в Каховці ПрАТ «Чумак» окупанти вкрали весь транспорт, обладнання, а також усі запаси готової продукції – їх тут було за орієнтовними підрахунками, щонайменше на 36 млн грн. Також російські загарбники розікрали всі залишки готівки, вирученої за продаж раніше виготовленої продукції. 

«Ще в вересні-жовтні окупанти обіцяли запустити виробництво, навіть оголошували набір працівників. Однак їм так і не вдалося відновити роботу підприємства, яке значною мірою розраховане на імпортну сировину і яким можуть управляти лише спеціально навчені люди. Тому росіяни вирішили просто розграбувати «Чумак» і зараз, вочевидь, готуються до його остаточного знищення», – розповіли Центру журналістських розслідувань мешканці Каховки.

На початку жовтня ПрАТ «Чумак» окупанти передали в «тимчасове управління» створеному 13 липня 2022 року ООО «Олива Групп» (м. Сімферополь, вул. Глинки, 61А, офіс 65, код 1229100009115). Як вказано в російських реєстрах, це підприємство займається переробкою і консервуванням м’яса

Подібним новоствореним компаніям загарбники передали й інші підприємства Херсонщини. Відповідальним за їхнє розграбування вони призначили «заступника голови» окупаційної адміністрації Херсонщини «з майнових, торговельних відносин і промислової політики», колаборанта Ігоря Семенчева-молодшого.

Розграбували окупанти і розташоване в Олешках ТОВ «Дунапак Таврія», яке займалося виготовленням екологічно чистої упаковки. Оскільки це підприємство працювало виключно з імпортної сировини, росіянам так і не вдалось запустити обладнання. За словами співробітників, загарбники частину майна вкрали, а частину – знищили. Приміром, вони не змогли зняти великий монітор в одному з кабінетів, тож просто розтрощили його.

Як повідомляв ЦЖР, розташоване на Херсонщині ПрАТ «Чумак», яке володіє підприємством з переробки і консервування овочів та фруктів і виготовлення кетчупів, томатної пасти, соняшникової олії, майонезів, соусів та макаронних виробів, змінило юридичну адресу. З тимчасово окупованої Каховки компанію з іноземним капіталом у середині травня перереєстрували за адресою київського офісу компанії «Дельта Вілмар Україна», з якою вона пов’язана через спільного кінцевого власника.

Як повідомляв ЦЖР, у Новій Каховці російські загарбники розграбували цех збереження спиртів ПрАТ «Дім марочних коньяків «Таврія», продовжують «евакуацію» місцевого населення і заборонили пересування між лівим і правим берегами Дніпра. В магазинах міста порожньо, продуктів у них майже нема.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter