Посол США Брінк звернулася до українців у День спротиву російській окупації Криму

Новини
Бріджет Брінк, посол США в Україні Фото: facebook.com/usdos.ukraine

Посол США в Україні Бріджит Брінк 26 лютого звернулася до українців з нагоди Дня спротиву російській окупації Криму і запевнила, що США підтримуватимуть Україну в боротьбі за суверенітет і демократію.

Про це йдеться у відеозверненні Брінк, опублікованому на сторінці у Facebook посольства США в Україні.

«26 лютого 2014 р. тисячі кримських татар та інших українців зібралися, щоб проголосити: «Ми – українці. Крим – це Україна». В той час, як ви боретеся за свій суверенітет і демократію, США підтримуватимуть вас, щоб створити майбутнє, яке надасть кожному свободу, гідність і справедливість», – зазначила дипломатка.

Вона також заявила, що США засуджують ганебну спробу Росії змінити демографічну ситуацію в Криму, здійснюючи жахливі операції з фільтрації людей з метою примусової депортації українського цивільного населення та зникнення людей.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.
  • 26 лютого 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про встановлення 26 лютого Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.