Учасники Кримської платформи підтримуватимуть України до повного відновлення її суверенітету і територіальної цілісності – заява

Новини
Мітинг біля ВР АРК 26 лютого 2014 р Фото: investigator.org.ua

Учасники Міжнародної Кримської платформи заявляють про готовність продовжувати підтримку України до повного відновлення її суверенітету і територіальної цілісності та закликають Росію негайно припинити бойові дії та насильство та вивести війська з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Про це йдеться в заяві учасників платформи, яка 26 лютого в День спротиву російській окупації Криму, опублікована на сайті міністерства закордонних справ України.

«Підтверджуємо нашу непохитну підтримку суверенітету, незалежності, єдності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та невід’ємне право України на самооборону проти неспровокованої агресії Російської Федерації», – йдеться в документі.

Вони також засуджують російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року і вважають, що саме РФ несе повну відповідальність за війну.

«Військова агресія Російської Федерації проти України має далекосяжні наслідки та негативний вплив на глобальний мир і безпеку, що виходить за межі України та Європейського континенту», – переконані підписанти.

У заяві також міститься заклик до звільнення від росіян тимчасово окупованих територій України, намір продовжувати боротьбу з російською дезінформацією та агресивними наративами російської пропаганди, а також низка закликів, що стосуються, серед іншого, питань дотримання прав людини на тимчасово окупованих територіях України.

«Закликаємо Російську Федерацію негайно припинити бойові дії та насильство і закликаємо до негайного, повного та беззастережного виведення всіх її сил і військової техніки з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з Кримом», – наголошується в заяві.

Учасники Кримської платформи закликали російську окупаційну адміністрацію в Криму негайно припинити репресивні заходи та порушення прав людини українців і корінних кримських татар, негайно припинити свавільні обшуки, затримання, катування та інші жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження чи покарання та інші форми політичного тиску, систематичної «фільтрації» та широкомасштабної примусової депортації українців, у тому числі дітей.

Вони також заявили, що ніколи не визнають спробу незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України, що грубо порушує міжнародне право, включаючи Статут ООН та становить пряму загрозу міжнародній безпеці з серйозними наслідками для міжнародного правопорядку.

Підписантами заяви є ЄС, Рада Європи, Австралія, Австрія, Албанія, Андорра, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Греція, Грузія, ГУАМ, Данія, Естонія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Кіпр, Латвія, Литва, Ліберія, Ліхтенштейн, Люксембург, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Норвегія, Північна Македонія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Туреччина, Угорщина, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Чорногорія, Швеція, Японія.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.
  • 26 лютого 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про встановлення 26 лютого Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.