Санкції щодо зернотрейдера Ходикіна можуть суттєво вплинути на спроможність РФ продавати крадене українське збіжжя – Агія Загребельська

Новини
Пьотр Ходикін, власник ТОВ «Торговий дім «РІФ» Фото: expertsouth.ru

До злочинів із вивезення Росією краденого збіжжя з окупованих територій Херсонської і Запорізької областей причетні сотні фізичних та юридичних осіб. Наразі пріоритетна санкційна ціль Національної агенції із запобігання корупції – один з найбільших зернотрейдерів РФ Пьотр Ходикін.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомила Агія Загребельська, очільниця напрямку мінімізації корупційних ризиків у санкційній політиці НАЗК.

Підконтрольна Ходикіну компанія Торговий дім «РІФ» є найбільшим російським зернотрейдером, що також має у власності великий торговий флот. 

«Він не просто бере участь у вивезенні викраденого збіжжя і його продажу на міжнародних ринках. Фактично він – найбільший зернотрейдер Росії. Через підставні компанії він володіє величезним зерновим флотом. Ми вважаємо його пріоритетною ціллю для ураження санкціями, тому що це може суттєво вплинути на спроможність Росії в подальшому перевозити і продавати крадене українське зерно», – сказала  Агія Загребельська.

Профайл Ходикіна Петра Вікторовіча розміщений на сайті  НАЗК у розділі проекту «Війна і санкції», який є базою даних юридичних та фізосіб, внесених до українських та іноземних санкційних списків, а також містить рекомендації для застосування санкцій. 

У НАЗК вважають, що підставою для запровадження санкцій щодо Ходикіна є задіяння у схемах вивезення викраденого в Україні зерна компаній, підконтрольних йому або пов’язаних господарськими відносинами  компанії. За інформацією сайту ТД «РІФ», компанія використовує 18 суден, 16 з яких є її власністю, а два використовуються нею як оператором судна.

Загалом до злочинного «зернового експресу» дотичні сотні фізичних і юридичних осіб. Злочини розслідують Національна поліція та СБУ. Агія Загребельська закликала журналістів-розслідувачів, кому відома інформація про коло причетних і їхню діяльність, направляти її до міжвідомчої робочої групи при Кабінеті міністрів, яку очолює перша віце-прем’єрка Юлія Свириденко. 

«Копію можете направити НАЗК – ми теж можемо проаналізувати і зі свого боку внести ці компанії в кандидати на санкції і в Україні, і в країнах санкційної коаліції», – зауважила експертка.

Повну текстову версію розмови Валентини Самар із Агією Загребельською читайте за посиланням.

Нагадаємо, США застосували санкції до підприємства «Государственный зерновий оператор», створеного  росіянами для грабунку та вивезення українського зерна із окупованої частини Запорізької області, та його керівника Нікіти Бусела. Про діяльність компанії та її очільників Центр журналістських розслідувань розповідав у матеріалі «Окупаційний оператор. Хто вивозить крадене українське зерно із Запоріжчини» у вересні 2022 року. 

У розслідуванні ЦЖР вказував й інші задіяні компанії. Зокрема, збіжжя залізничним шляхом вивозить компанія-оператор «Технотранс», яка належить росіянам Вікторові Чуйкіну та Діані Максимовій. Мільярдер Чуйкін був одним із перших у Росії бізнесменів, хто займався перевезенням зерна залізницею ще на початку 2000-х років.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.