На Запоріжчині окупанти перешкоджають аграріям розпочати посівну

Новини
Траншеї на полях окупованої частини Запорізької області, січень 2023 року. Фото пропагандистів РФ

Посівна кампанія 2023 року в деяких районах тимчасово окупованої Запорізької області може не розпочатися через активні бойові дії та будівництво загарбниками фортифікаційних споруд.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Частіше надходять повідомлення про те, що «визволителі» не дозволяють фермерам засівати поля. Ближче до лінії фронту сільськогосподарські ділянки заміновано, або ж на цій землі йдуть активні бойові дії.

Але під заборону потрапляють і господарства у глибокому тилу окупантів. Зокрема, відомо, що у Бердянському районі аграрії не можуть почати посівну через активне будівництво оборонних споруд.

В очікуванні контрнаступу української армії окупанти усю зиму вгризалися у захоплену землю півдня України і продовжують рити окопи, траншеї, бліндажі тощо.

Російські наймані будівельники і військові на полях в районі окупованого Токмаку, вересень 2022 року. Фото: Instagram

Нагадаємо, ЦЖР дослідив, хто будує росіянам фортифікації на Запоріжчині  і виявив, що бліндажі в запорізьких степах споруджують остарбайтери – різноробочі із Середньої Азії, яких московські ділки завозять вахтами, кидають на гроші і напризволяще.

У той же час, загарбники продовжують вивозити крадене українське зерно залізницею, вантажівками і морем. 5 березня мешканці тимчасово окупованого Бердянська повідомили, що вулиці довкола Бердянського порту засіяні збіжжям. Багато пшениці розсипано по вул. Свободи, Західному проспекту і Мелітопольскому шоссе.

Бердянськ, зерно на вул.Свободи біля захопленого морського порту, 05.03.2023

Вочевидь, окупанти звозять зерно на портовські склади, щоб потім вивезти його морським шляхом до окупованого Криму, або до Росії.

Бердянськ, зерно на вул.Свободи біля захопленого морського порту, 05.03.2023

Нагадаємо, США застосували санкції до підприємства «Государственный зерновий оператор», створеного  росіянами для грабунку та вивезення українського зерна із окупованої частини Запорізької області, та його керівника Нікіти Бусела. Про діяльність компанії та її очільників Центр журналістських розслідувань розповідав у матеріалі «Окупаційний оператор. Хто вивозить крадене українське зерно із Запоріжчини» у вересні 2022 року.

У розслідуванні ЦЖР вказував й інші задіяні компанії. Зокрема, збіжжя залізничним шляхом вивозить компанія-оператор «Технотранс», яка належить росіянам Вікторові Чуйкіну та Діані Максимовій. Мільярдер Чуйкін був одним із перших у Росії бізнесменів, хто займався перевезенням зерна залізницею ще на початку 2000-х років.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.