На Херсонщині щонайменше 644 особи стали жертвами насильницьких зникнень – КримSOS

Новини
Військовослужбовець Росгвардії на окупованій Херсонщині Фото: РИА Новости

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну щонайменше 644 громадяни України стали жертвами насильницьких зникнень у Херсонській області. У багатьох випадках російські окупанти вивозять їх до окупованого Криму.

Про це повідомив голова правління громадської організації КримSOS Олексій Тільненко.

«Щонайменше 644 особи стали жертвами насильницьких зникнень на Херсонщині за час повномасштабного вторгнення. За час роботи «гарячої лінії» КримSOS щодо військовополонених та цивільних заручників надійшов 1251 запит щодо людей, які перебувають у полоні росіян», – сказав Тильненко.

Він зазначив, що багато жертв насильницьких викрадень вивозяться на територію окупованого Криму. Щонайменше 126 осіб, які були викрадені з нових окупованих територій України, нині утримуються на території тимчасово окупованого Криму або вивезені до Росії.

Як зазначають правозахисники, окупанти на Херсонщині викрадають конкретні категорії осіб. Здебільшого це люди, які можуть вплинути на думку місцевих, колишні чи чинні військові та працівники правоохоронних органів та спецслужб.

Про випадки викрадення цивільних та військовополонених можна повідомляти на відповідну «гарячу лінію» КримSOS за номерами: +38 097 327 69 56 та +38 095 931 00 65. Звернення можна зробити у месенджерах WhatsApp та Signal. Фахівці надають телефонні консультації з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00.

Центр журналістських розслідувіань постійно інформує про те, що російські окупанти викрадають жителів тимчасово зайнятих територій. Декого повертають додому, декого – депортують, а з деяких мешканців ліплять «терористів» і «шпигунів».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.